În prima zi de Paşte creştinii nu iau anafură decât după ce se spală pe faţă cu apă de izvor, ou roşu şi ban. Apoi, capul familiei dă anafura pe rând membrilor familiei care trebuie să stea în picioare pe o secure sau un ciocan. VEZI ce semnificăţie are acest obicei.
Pregătirile pentru dimineaţa primei zile de Paşti se fac imediat după ce credincioşii se întorc de la slujba Învierii. Gospodinele aleg, din coşul cu bucatele sfinţite, cel mai frumos ou roşu şi îl pun într-un vas cu apă de izvor pe fundul căruia se aşează un bănuţ. În zori, apa înroşită va fi folosită de toţi membrii familiei care îşi vor spăla cu ea feţele şi mâinile.
Apa de izvor semnifică prospeţimea, primăvara şi curăţenia sufletului. Oul roşu, frumuseţea şi sănătatea, iar banul arată bogăţia, iar cei care se spală cu el vor avea portofelele pline tot anul.
Tradiţia spune că toţi locuitorii casei trebuie să-şi spele faţa cu apa înroşită şi apoi să ia anafura stând pe o secure sau un ciocan. Din cele mai vechi timpuri se ştie că securea este arma care aducea hrană şi oferea putere. Aşa se explică şi acest obicei care se întâlneşte cel mai des în casele de pe Bârgău. Securea sau ciocanul semnificând putere de muncă pentru tot anul.