Asociatia TORA Bistrita face un apel catre autoritati, iubitorii de animale si catre cetatenii care vor intr-adevar sa nu mai existe caini pe strazile Bistritei, de a alege singura solutie care si-a demonstrat eficienta in gestionarea problemei cainilor fara stapan si singura solutie umana si civilizata, sterilizarea.
Desi uciderea in masa a cainilor este o metoda ineficienta de a scapa de prezenta acestora in spatiul public, dupa cum demonstreaza studiile si recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (Ghidul pentru managementul populatiei canine, Geneva 1990), recomandarea Intergrupului pentru Protectia si Bunastarea Animalelor din cadrul Parlamentului European, pozitiile Colegiul Medicilor Veterinari din Romania si Autoritatii Nationale Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, propunerile si expertiza Organizatiilor de protectie a animalelor, argumente logice, etice, iata ca totusi, marti, 22 noiembrie 2011, Romania a adoptat o lege care permite si chiar incurajeaza alegerea acestei metode si perpetuarea problemei.
Studiile au aratat ca in urma aplicarii unei campanii de ucidere, orice teritoriu ramas liber de caini va fi ocupat in scurt timp de catre alti caini, deoarece resursele (hrana, apa, adapost) sunt in continuare disponibile. Mai mult decat atat, conform OMS, reducerea populatiei prin mortalitate este compensata rapid prin cresterea calitatii vietii si a puterii de reproductie a supravietuitorilor.
Astfel, cainii ramasi vor fi mai rezistenti si vor avea mai multi urmasi, pentru ca rata de inmultire creste si depaseste cu mult rata de prindere si omorare. In realitate, studiile academice nici nu sunt necesare atata timp cat dovezile sunt la vederea oricarui locuitor sau vizitator al Romaniei – in ciuda campaniilor de exterminare duse de catre municipalitati, inclusiv Bistrita, in perioada 2001-2008 – populatia canina prospera.
Putem adopta solutii umane, civilizate si eficiente pentru reducerea numarului de catei de pe strazi urmand politica Organizatiei Mondiale a Sanatatii: sterilizarea cateilor, incepand cu femelele si terminand cu masculii. Avem exemplul concret de succes al acestei metode chiar la noi in tara, unde prin aplicarea metodei sterilizare si returnare in Oradea, s-a reusit reducerea numarului de catei comunitari de la 4200 in 2004 la 350 in iunie 2011.
Populatia canina din Bistrita este mult mai redusa, deci putem avea rezultate maxime intr-un termen mai scurt. Asociatia pentru protejarea animalelor TORA propune Primariei Bistrita sa aleaga ca Bistrita sa se desprinda de celelalte orase din Romania pentru care problema cateilor fara stapan nu a fost rezolvata niciodata, si sa aleaga sa faca parte dintre putinele orase din tara in care cateii fara stapan au devenit o raritate, precum Oradea sau Cluj.
Fundatia Romania Animal Rescue este de acord sa faca sterilizari in masa gratuite in Bistrita in anul 2012, in timp ce Asociatia TORA va asigura identificarea animalelor sterilizate, respectiv crotalierea celor fara stapan si microciparea celor cu stapan.
Totodata, Asociatia TORA doreste sa atraga atentia populatiei si indeosebi sustinatorilor eutanasiei asupra faptului ca aceasta metoda deschide usa multor abuzuri si nu exista nici o garantie ca acesti catei sunt intr-adevar eutanasiati si nu omorati in acte de maxima cruzime.
Mediul internet abunda de imagini surprinse in timpul asa-ziselor “eutanasieri”, practicate in majoritatea adaposturilor publice din Romania.
Daca sustineti aceasta metoda asigurati-va macar ca sunteti informati la ce fel de moarte condamnati cainii, suflete care nu au nici o vina ca au ajuns in strada. Romanii au dovedit ani la rand tarilor civilizate, care respecta dreptul la viata si bunastare al fintelor vii, ca nu au compasiune fata de animale. Sa le aratam ca gresesc.
Bistriteni, spuneti nu eutanasierii cainilor !