Potrivit unei analize a cotidianului Gândul.info, 21 de firme au pus mâna pe 25 de contracte în Bistrița-Năsăud. Valoare acestora ajunge la 25 de milioane euro. Culmea este faptul că toate firmele abonate la bani publici sunt pline de datorii, acestea însumând sute de milioane de euro.
Conform Gândul.info, pe contractul cel mai mare încheiat în 2014 de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a pus mâna Diferit SRL. Firma în cauză s-a ocupat de amenajarea și consolidarea DJ 172 H- DJ 151, lucrări pentru care a încasat numai puțin de 3 milioane de euro.
Pe locul al II-lea se clasează Euras, care a primit pentru modernizarea și echiparea ambulatoriului spitalului de urgență 2,8 milioane de euro.
Al treilea contract ca valoare a ajuns la Lucrări Drumuri și Poduri, societatea comercială a Consiliului Județean. Astfel, pentru lucrări la scurgerea apelor din zona drumurilor județene, LDP a pus mâna pe 1,6 milioane de euro.
Pe aceeași sumă a pus mâna și Dimex 2000 Company pentru modernizarea drumului județean 172 C. Pentru furnizarea sistemului informatic pentru registrul agricol Sobis Solutions a pus mâna pe 1,4 milioane de euro.
Când vine vorba despre primăriile din județ, campioană este Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj, care a pus mâna pe 5,5 milioane de euro pentru lucrările de la parcul idustrial.
Societatea comercială cu cele mai multe contracte încheiate cu statul în Bistrița-Năsăud este Dimex 2000 Company, care a pus mâna pe 4 contracte în valoare totală de 3,4 milioane de euro. Următoarea pe listă este societatea comercială a Consiliului Județean LDP, care a pus mâna pe 3 contracte în valoare de 2,6 milioane de euro. Pe câte două contracte a pus mâna Antrepriza de reparații și lucrări ARL și Sobis Solutions.
Deși au încasat milioane de euro de la diverse instituții din Bistrița-Năsăud, toate aceste firme au datorii, unele dintre ele uriașe. Astfel, campioane la datorii sunt: Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj, care are datorii în valoare de 144 de milioane de lei, Diferit, cu datorii ce ajung la 31 de milioane de lei și Dimex 2000 Company cu datorii de 15 milioane de lei.
Dovada faptului că aceste contracte cu statul influențează destul de mult „bunăstarea” acestor firme este Imobil Dan, care în 2014 a primit un singur contract în valoare de 400.000 de euro. În 2013, Imobil Dan a avut o cifră de afaceri de 7 milioane de lei și un profit net de doar 17.000 de lei. Datoriile totale ajungeau și ele la 7 milioane de lei.
În 2011, atunci când Imobil Dan a reușit să pună mâna pe mai multe contracte cu statul, cifra de afaceri ajungea la 9,5 milioane de lei, iar profitul net la 218.613 lei. Datoriile ajungeau și ele la 5,9 milioane de lei.