Liderii PER Bistriţa sunt nemulţumiţi de modul în care a început colectarea selectivă a deşeurilor în municipiul Bistriţa şi avertizează că dacă lucrurile nu se schimbă vor sesiza Comisia Europeană.
Alexandru Toniuc, membru al Consiliului Local Bistriţa din partea Partidului Ecologist Român, s-a declarat astăzi profund nemulţumit de activitatea de până acum a societăţii Vitalia, cea care se ocupă de colectarea gunoaielor în judeţul Bistriţa-Năsăud începând cu data de 15 septembrie.
„E inadmisibil modul în care operatorul judeţean a început colectarea deşeurilor menajere în Bistriţa. Am constat cu indignare ce situaţie este la punctul de colectare din apropierea locuinţei mele şi am constatat din păcate că nu este o excepţie, am văzut că este o situaţie generală în oraş”, a spus Toniuc.
Ecologistul crede că bistriţenii au aşteptat cu interes începerea colectării selective a deşeurilor, dar nu au fost informaţi suficient despre cum se desfăşoară acest proces.
„E absolut intolerabil ce se întâmplă acum cu colectarea selectivă. Acest proiect a avut foarte mulţi bani pentru informare, pentru educare, bani irosiţi. După ce s-au cheltuit 36 milioane euro şi după 10 ani, se spune că populaţia nu e educată. Complet greşit! Bistriţenii au aşteptat cu interes momentul în care pot să arunce gunoiul separat şi vin acum cu câte 2-3 plase la containere... de abia pot ridica capacul. După aceasta asistăm la bătaia de joc a operatorului, care aruncă în acelaşi camion gunoaiele adunate selctiv. Până la finalizarea proiectului, CJ trebuia să facă o campanie susţinută, cu bannere, flyere. După ce serviciul a început, operatorul ar fi trebuit să facă campanie de informare”, a mai spus Toniuc.
Consilierul a mai precizat că este foarte nemulţumit şi de faptul că groapa de gunoi temporară se tot extinde, în loc ca locul să fie curăţat.
„Când am cerut ca gunoaiele să fie mutate de pe malul râului, mi s-a spus că firma nu este pregătită. Ca urmare a acestei licitaţii sunt în prag de desfinţare două firme care făceau acelaşi lucru în oraş şi în judeţ (n.red. - Urbana şi Codrişor), au fost lăsate fără obiectul de activitate nefiind lăsate nici măcar să participe la licitaţii. S-au impus nişte criterii gen cifră de afaceri şi utilaje. Ca să constatăm acum că acest mare operator naţional a venit practic cu roaba, nu are nimic! În loc să aibă pregătite maşinile, să vină cu o flotă de camioane să care ce e în responsabilitatea lor, acel depozit temporar, care e de 3 ani de zile. Autorităţile noastre în loc să bată cu pumnul în masă, să servească interesul cetăţeanului, găsesc scuze acestui operator”, a precizat Toniuc.
Consilierul ecologist a declarat că va sesiza Comisia Europeană în cazul în care situaţia nu se va schimba. „Dacă situaţia nu se schimbă radical, eu voi sesiza Comisia Europeană. Voi solicita concursul presei pentru a primi dosare pe această temă. Vorbim de un proiect european, care trebuie să-şi atingă nişte obiective. Obiective pe care nu doar că nu le-a atins, dar depozitul de pe malul răului este mai rău ca înainte”, a încheiat Toniuc.