Casa, un "lux" pentru cei mai multi tineri. Din cauza preturilor care se practica pe piata imobiliara din municipiul Bistrita, numarul tinerilor care ar putea sa isi cumpere un apartament este foarte mic. Un metru patrat pe suprafata utila este de 600-700 de euro, fara nici un fel de imbunatatiri.
In conditiile in care bancile nu acorda decat in foarte putine cazuri credite ipotecare, numarul tinerilor care sa-si poata permite o casa noua tinde spre zero. Daca se tine cont de salariile de la nivelul Bistritei, preturile apartamentelor sunt foarte mari, mai ales ca unitatile bancare nu acorda credite. Veniturile tinerilor se situeaza, in medie, intre 700 si 1.200 de lei, ceea ce inseamna din start ca pot sa isi ia gandul de la un eventual imprumut bancar.
Singura sansa pentru tineri ar fi programul Prima Casa, altfel nu exista posibilitati financiare ca acestia sa isi cumpere din salariul lor o locuinta.
Potrivit agentiilor imobiliare, cei care vor sa isi achizitioneze o locuinta, cauta apartamente cu 1 sau 2 camere. Acestia se uita mai intai la pret, dar si la zona in care se afla locuinta, precum si la finisajele pe care le are aceasta. Cele mai cautate sunt apartamentele din zona de nord a orasului care sunt situate la etajele 1, 2 sau chiar 3, fiind evitate cele de la parter sau ultimul etaj, desi au preturi de vanzare vizibil mai mici.
Se poate totusi spune, ca, fata de perioada dinaintea crizei economice, preturile tuturor apartamentelor a scazut, stagnand chiar in ultimii 3 ani. Un apartament cu o camera se vinde de la 18.000 de euro in sus, cel cu 2 camere are preturi cuprinse intre 27.000-35.000 de euro, iar cel cu trei depaseste 36.000 de euro. Exista si oferte pe piata imobiliara, insa vorbim despre apartamentele care sunt scoase de urgenta la vanzare, ale caror proprietari scad pretul, dar si de cele care au finisaje clasice sau deloc, si care, de asemenea se vand mai ieftin.
Potrivit imobiliare.ro, pe parcursul lui 2011, usoarele ieftiniri ale locuintelor au alternat cu mici cresteri, astfel incat trendul general a fost unul de stagnare. Consultantii in imobiliare nu prevad prabusiri catastrofice de preturi in acest an, cu toate ca au in vedere si contextul economic in care ne aflam.
In ceea ce priveste preferintele consumatorilor, agentii imobiliari considera ca acestea nu s-au schimbat prea mult. De altfel, fondul locativ din Bistrita este unul preponderent vechi, astfel incat optiunile clientilor sunt, in general, destul de limitate. De cele mai multe ori, acestia opteaza pentru achizitia unui apartament intr-un bloc vechi, pentru ca preturile acestora se situeaza cel mai aproape de rata pe care si-ar permite sa o plateasca daca ar accesa un credit bancar.
Anul trecut, cel mai bine s-au vandut apartamentele vechi. Clientii care au avut cash au negociat pana la ultimul banut si au tras de fiecare mie de euro. Si prin Prima Casa s-au inregistrat vanzari.
Anul ce tocmai a inceput va aduce insa ceva schimbari pe piata. Reprezentantii agentiilor imobiliare anticipeaza ca va urma o perioada mai dificila din punctul de vedere al disponibilitatii de lichiditati, in conditiile in care bancile au tendinta de a deveni tot mai precaute in acordarea finantarilor.
Pentru cumparatorii care au bani gheata, momentul actual este unul foarte bun pentru achizitii. In schimb, pentru proprietarii care au facut achizitii in perioada de boom economic, aceasta perioada nu este deloc prielnica pentru vanzare, diferentele de pret fiind de circa 20-30% fata de momentul de varf al pietei.