Doar 5 cinci persoane au cerut anul acesta ajutor specializat din partea Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bistrita-Nasaud. Chiar daca statisticile arata o continua crestere a numarului celor care consuma stupefiante din cauza aparitiei pe piata a etnobotanicelor, prea putini se si trateaza.
Anul trecut, zeci de minori insotiti de parinti au trecut pragul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog pentru a cere ajutor. Parintii solicita sprijinul specialistilor in momentul in care descopera ca adolescentii consuma droguri.
Potrivit Corinei Damian, asistent social in cadrul centrului, tinerii consumatori sunt neincrezatori la inceput si refuza sa ceara ajutorul specializat: "varsta medie a celor care au ajuns anul trecut la CPECA este de 17-19 ani. Anul acesta insa, toti cei consiliati sunt adulti care au consumat substante etnobotanice sau canabis. De la inceputul acestui an am avut cinci solicitari, dintre care doua cazuri active in luna septembrie. In cadrul centrului, consumatorii de droguri sunt evaluati de un psiholog, un medic si un asistent social, care pun la punct un plan de terapie pentru fiecare persoana in parte".
Cei care consuma droguri trebuie sa stie ca se supun unor riscuri majore. In primul rand creierul le este afectat si, pot aparea probleme la inima, ajungand sa-si piarda echilibrul emotional si mental, pot suferi pareze adeseori ireversibile, pot avea atacuri de panica, crize de anxietate sau, cel mai grav, pot ajunge la tentative de suicid.
Bistritenii care au nevoie de ajutor specializat se pot adresa reprezentantilor Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bistrita-Nasaud, din strada Gheorghe Sincai, nr. 22.