Acestea trăiesc în apele Someşului Mare, în zona unor arii protejate pentru care Agenţia pentru Protecţia Mediului caută ocrotitori. Peşti, ţestoase, vidre şi chiar câteva specii de plante, îşi aşteaptă protectorii, cei interesaţi având termen până în 16 octombrie să îşi depună dosarele pentru a putea lua în custodie o arie protejată.
Este cea de-a V-a sesiune de depunere a dosarelor în vederea luării în custodie a uneia dintre ariile protejate din judeţ. De această dată sunt scoase „la bătaie” patru arii naturale protejate: Someşul Mare Superior, Someşul Mare, Şieu – Budac şi Pajiştile Sărmăşel – Budac – Urmeniş.
Rezervaţia Someşul Mare Superior are o suprafaţă de 75,4 hectare şi este o arie protejată pentru ocrotirea vidrei şi a mai multor specii de peşti.
În ceea ce priveşte Someşul Mare, acolo sunt protejate ţestoase, vidra şi buhaiul de baltă cu burta roşie sau galbenă.
Rezervaţia naturală Şieu – Budac este o arie în care este protejată vidra şi a mai multe specii de peşti.
Aria protejată „Pajiştile Sărmăşel – Milaş – Urmeniş” are o suprafaţă de 1136 de hectare şi este întinsă pe raza judeţelor Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Cluj. Aici sunt protejate două specii de plante: Hodolean tătăresc şi Capul şarpelui dar şi câteva specii de peşti cum ar fi Tritonul cu creastă şi Buhaiul de baltă cu burtă roşie sau galbenă.
Informaţii suplimentare privind metodologia de atribuire a administrării şi custodiei ariilor naturale protejate şi lista ariilor naturale protejate care se vor atribui în custodie în sesiune a 5-a pot fi obţinute accesând linkul:
http://www.mmediu.ro/beta/domenii/protectia-naturii-2/arii-naturale-protejate/sesiunea-de-atribuire-5/