Asociatia Autism Europa Bistrita va lanseaza invitatia de a participa la un studiu asupra autismului realizat de Departamentul de stiinte moleculare - Disciplina Genetica medicala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca, Romania.
Studiu urmareste investigarea citogenetica, moleculara si biochimica a autismului si se deruleaza pana la sfarsitul acestui an.
Ce inseamna acest lucru?
Explica Asist. Univ. Doctor Eleonora Dronca: “Atat dumneavoastra cat si sotului/sotiei si copilului/copiilor dumneavoastra vi se va recolta o cantitate mica de sange ce va fi folosita pentru analiza cromozomilor copilului dumneavoastra. (aceasta va arata daca exista modificari majore in mostenirea genetica) – acest test costisitor (gratuit in cadrul acestui studiu) se recomanda astazi pe scara larga, doarece poate exclude existenta unor modificari grave aflate la originea autismului in anumite cazuri; analiza anumitor modificari in ADN-ul dumneavoastra, al sotului/sotiei si al copilului/ copiilor dumneavoastra (aceasta va arata daca exista modificari in mostenirea genetica ce nu sunt vizibile la nivel de cromozomi) – acest test se face cu scopul de a investiga posibilitatea existentei anumitor modificari care sa explice aparitia autismului; analiza unor substante care exista in sange si care permit interpretarea functionarii in limite normale sau nu a creierului copilului/copiilor dumneavoastra – acest test se face cu scopul de a investiga posibilitatea existentei unor dereglari in ceea ce priveste cantitatea sau functia acestor substante, fapt ce ar putea explica deasemenea aparitia autismului.
Veti fi invitat/a sa raspundeti la anumite intrebari legate de problemele de sanatate majore ale dumneavoastra, sotului/sotiei si copilului/copiilor precum si despre stilul de viata si alimentatie, cu scopul de a identifica prezenta unor anumiti factori de risc pentru aparitia autismului.
Singura neplacere ar putea fi intepatura cauzata de acul de seringa in vederea prelevarii probei de sange, o eventuala invinetire sau sangerare mica la locul intepaturii.
Discutia si recoltarea sangelui vor fi programate din timp, pentru a va deranja cat mai putin programul. Toate datele obtinute vor fi pastrate in mod confidential si nu vor fi facute publice decat cu acordul Dvs.
In cazul publicarii de date din cadrul studiului, identitatea Dvs. si a copilului Dvs. nu vor fi divulgate. La cererea Dvs., veti fi informati despre rezultatele investigatiilor, la numarul de telefon sau la adresa indicate in prealabil. Participarea Dvs. este voluntara si poate fi intrerupta oricand doriti, fara consecinte negative asupra Dvs. sau familiei Dvs.”
Raspunsuri la intrebarile Dvs. in legatura cu acest studiu pot fi obtinute de la Asist. Univ. Dr. Eleonora Dronca (tel: 0740-198-218; e-mail: nora_dronca@yahoo.com), pe toata durata desfasurarii studiului. Pentru a facilita participarea Dvs. La studio, recoltarea sangelui pentru teste se va face in cadrul “Centrului de Resurse si Referinta in Autism Micul Print” Bistrita. inscrierile pentru participare au loc pana la sfarsitul lunii aprilie la adresa autism.europa@gmail.com, telefon 0749013693 sau la sediul Asociatiei din curtea Spitaluui Judetean Bistrita, str. Independentei nr. 30.
Centrul de Resurse si Referinta in Autism Micul Print Bistrita