În zilele de 13 -14 noiembrie 2015 a avut loc, la Braşov, Conferinţa „Terapia prin muzică în România: Teorie şi practică, prezent şi viitor” organizată de către Music as Therapy International, director Alexia Quin și găzduită la Universitatea Transilvania din Brașov, universitate în cadrul căreia se derulează un Masterat în Meloterapie.
Conferința a fost dedicată aniversării a 20 de ani de la implementarea în România a primului proiect al echipei londoneze Music as Therapy Internațional, fiind un prilej unic de întâlnire a practicienilor, academicienilor şi a persoanelor care au influențat, de-a lungul timpului, dezvoltarea meloterapiei în diferite instituții școlare, centre de copii, diverse fundații din țară și din străinătate.
Pe parcursul celor două zile, programul a cuprins prezentări în plen, ateliere de lucru, prezentări de afișe, schimburi de idei și experienţe pe tema practicării terapiei prin muzică și a rolului acesteia în promovarea bunăstării mintale, fizice, emoţionale şi sociale a persoanelor.
Am avut bucuria să învățăm noi modalități de lucru în abordarea terapiei prin muzică adresată copiilor și adulților cu o gamă largă de dizabilități și nevoi speciale din lucrările și experiențele prezentate de către membrii echipei Music as Therapy International: Alexia Quin, director, supervizor Music as Therapy International și Cathy Rowland, Music Therapist and Clinical Advisor to Local Partners for Music as Therapy International UK; de către: Helen Odell-Miller, Proffesor of Music Therapy, Director of Research Centre, Anglia Ruskin University; Úna McInerney, Project manager for primary healthcare research, University of Limerick, Irlanda; Clare Reynolds, Music Therapist, Preschool Music Specialist and Support for Learning Teacher, Scotland; Sarah Hadley, Head of Music Therapy Oxleas NHS Foundation Trust; Anne Vernon, Senior Music Therapist, Thriftwood School and College, Essex, UK.
De asemenea, contribuții deosebit de interesante și utile au fost oferite de către psihologi, psihopedagogi, logopezi, profesori, terapeuți din diferite școli, fundații sau centre din țara noastră, respectiv, Fundația de sprijin comunitar IMPART Bacău; CSEI Nr. 1 Oradea; Universitatea Transilvania Brașov; CSEI Lacrima Unirea; CSEI nr.1 Bistrița; Liceul Tehnologic Special „Szent Anna”/Centrul de Plasament „Sfânta Ana” Miercurea Ciuc; Centrul de Zi „Sf.Maria” Cluj; Centrul de Copii și Zâne Timișoara; Fundația de abilitare „Speranța” Timișoara; Asociația VivArt-Centrul de Artterapie și Psihologie Timișoara; Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava; Tapy SRL Cluj-Napoca; Fundația „Pentru Voi” Timișoara; Colegiul de Artă „Carmen Sylva" Ploiești; CRRN Techirghiol, ș. a. care au prezentat aspecte terapeutice și exemple practice legate de utilizarea terapiei prin muzică în România și oportunități privind dezvoltarea acesteia pe viitor.
Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Lacrima” și Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr.1 Bistriţa au participat la conferință prezentând modul în care se desfăşoară la nivelul acestor instituții programul de meloterapie implementat de către Music as Therapy International.
http://www.musicastherapy.org/romania/index.html
prof. Eniko Cupsa, prof. Emanuela Avram - CSEI Lacrima
prof. Teodora Popescu - CSEI nr.1 Bistrița