Partidul Poporului Bistrița Năsăud are un nou președinte, după ce nume grele cum ar fi Lucian Ungur, Ioan Șomodean, Marius Cioancă sau Ștefan Todea au părăsit partidul sau au fost dați afară pe ușa din dos. Teo Răcilă este consilier PP-DD în Prundu Bârgău și controlează politic grupul de consilieri locali format la nivelul comunei.
Teo Răcilă a făcut parte din Partidul Noua Generație, organizație care legislatura trecută a dat un primar în Prundu Bârgăului, pe Ilie Avram. Imediat după desființarea PNG, împreună cu nucleul dur al organizației, Răcilă a trecut în PP-DD, unde a candidat pentru un post de primar în Prundu Bârgăului, dar a pierdut alegerile în fața lui Doru Crișan (PD-L).
Teo Răcilă s-a distanțat de conflictele de la vârful Partidului Poporului și de curând a luat cârma organizației, fiind desemnat președinte INTERIMAR.
Ați stat în UMBRĂ și acum ați luat partidul?
NU e vorba de stat în umbră! Eu sunt printre cei mai vechi membri ai PP-DD și am luat organizația acum, pentru că de anul trecut din martie NU aveam președinte.
A fost o ofertă de la București sau ați insistat să luați șefia PP-DD? Sunteți al cincelea președinte al filialei...
Au fost discuții, dar consider că așa e cel mai bine, de ce să te conducă nu știu cine, venit de la București, care NU cunoaște probelmele actuale...
Nu vă temeți că veți fi mazilit, la fel ca ceilalți patru președinți dinainte?
Dacă te temi de apă, NU mergi la pescuit. De ce să mă tem? Eu vreau să muncesc alături de colegii mei, să susținem proiectele comunităților locale, pentru că îi reprezentăm pe cei care ne-au ales, până la urmă...
În ce relații sunteți cu foștii grei?
Mă cunosc cu toți foștii președinți și eu spun că am o relație bună cu fiecare membru, dar vreau să privim spre viitor, să devenim o organizație puternică, chiar dacă ei au părăsit PP-DD-ul și câțiva dintre ei negociză cu alte partide...
Cu Lucian Ungur în ce relații sunteți?
Domnul Ungur a muncit în PP-DD, dar și-a dat demisia. V-o spun în premieră. A venit acum două săptămâni și a semnat demisia. A muncit în partid, dar a avut pe final problemele cu DNA-ul, cu domnul Seciu, le știți și nu aș vrea să revin asupra lor... În rest ce să zic de domnul Ungur? Numai de bine!
Dar cu domnul Todea? Îl veți primi în partid dacă vrea să revină?
Domnul Todea este prietenul meu, dar la această oră NU este membru al PP-DD. A fost exclus din partid, iar contestația pe care a depus-o i-a fost respinsă, în luna august 2013, de organismele de la nivelul central al partidului.
Dar dânsul continuă procesul cu Consiliul Județean pentru postul de consilier, instituția a făcut recurs...
Asta e altceva... Eu spun că domnul Todea NU este membru al PP-DD. Am o relație foarte bună, dar el trebuie să-și rezolve problemele de la București, pentru că sunt procese pe rol... dacă este acceptat de cei de la centru, de ce nu?
Cu ce oameni conduceți partidul?
Am o echipă de încredere, formată din toți cei care sunt consilieri locali sau județeni.
Câte adeziuni are PP-DD, la ora actuală, în județ?
Mă credeți că NU avem o bază de date. Și știți de ce? Pentru că au dispărut toate documentele. Când eram simplu membru știam că sunt undeva la 5-6.000 de adeziuni. Facem o analiză concretă cât mai repede..
Când au loc alegeri pentru conducerea PP-DD, pentru că acum sunteți doar interimar?
Prima dată să punem bazele organizațiilor locale, pentru că e nevoie de 50 la sută plus unu pentru a susține alegeri județene, pentru funcțiile din Biroul Județean. Vrem să avem organizații puternice și abia pe urmă facem alegeri pentru structurile definitve, din teritoriu.
Este adevărat că la alegerile parlamentare trecute, PP-DD avea un fotoliu de deputat, pe județ?
Așa e, în primele 24 de ore, pe județ aveam un deputat din partea PP-DD, pe domnul Seciu care a luat 3.100 de voturi. Mă refer la redistribuire. După aceea, colegiul a mers la Minoritățile Italiene și așa a rămas. Nu știu exact mecanismele și jocurile care au influențat acest lucru...
Care este planul PP-DD, pe viitor?
Cum spuneam, vom munci la realizarea de noi structuri să putem susține candidatul la alegerile europarlamentare. Îmi doresc un PP-DD unit, care să fie aproape de cetățeni. Avem 42 de consilieri locali și județeni și un primar, pe domnul Paul Știr de la Căianu Mic. Avem o datorie morală față de cei are ne-au ales să mergem mai departe, împreună.
Ce planuri aveți cu acest partid, pentru că de-acum sunteți șeful?
Vrem să reprezentăm cetățenii, pentru că în fiecare localitate unde avem consilieri situația este aparte. Aleșii noștri vor susține proiectele comunității, dar ne vom conculta între noi, periodic pentru a lua cele mai bune decizii.
Teo Răcilă a fost văzut în mai multe rânduri pe holurile Palatului Administrativ, unde a purtat discuții cu Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean.
La această dată, PP-DD funcționează în alianță cu PSD, atât la nivelul Primăriei Bistrița, cât și la nivelul Consiliului Județean.