De mai bine de doi ani 800 de elevi din comuna Teaca studiaza intr-o scoala care nu are curent electric. Toate acestea pentru ca lucrarile la aceasta unitate de invatamant nu au mai fost finantate de catre guvernanti, iar constructorul a refuzat sa mai munceasca fara a primi banii cuventi.
In anul 2009 au inceput lucrarile la scoala din comuna Teaca. La vremea respectiva valoarea totala a contractului incheiat cu firma care a castigat lictatia pentru a reabilita scoala se ridica la 12.000.000 lei.
Firma care a castigat licitatia a incasat doar 1.500.000 lei pentru lucrarile facute, iar de alti 1.500.00 lei a muncit in avans crezand ca o sa-si recupereze banii. Insa nici pana la aceasta ora nu a mai vazut niciun ban.
Din acest motiv a refuzat sa mai continue lucrarile, si-a luat muncitorii, materialele si a plecat. Bransarea la curentul electric nu a mai fost facuta intreaga scoala ramanand nealimentata cu energie electrica de mai bine de doi ani.
Lipsa curentului electric le dai mari batai de cap elevilor care nu pot face cursuri la prima ora din cauza ca nu vad mai nimic chiar daca vin la ora 8:00 la scoala. Acestia sunt nevoiti sa si-o petreaca spunand glume si jucandu-se, orele scolare incepand abia cu a doua ora.
In acest moment in scoala functioneaza doar un laborator de informatica unde s-a facut un bransament improvizat. 25 de calculatoare de ultima generatie in valoare de 1,5 miliarde lei vechi stau depozitate intr-o biblioteca neputand sa fie folosite.
Parintii sunt nemultumiti de faptul ca elevii au de invatat in aceste conditii, ca trebuie sa foloseasca metode invechite si ca de cele mai multe ori copii nu inteleg ceea ce li se explica, lipsindu-le aplicatia practica.
Si profesorii sunt nemultumiti de conditiile in care trebuie sa predea materiile elevilor.
"Nu pot sa-mi predau cum trebuie materia. La ore nu putem lucra cu metode tehnologice, videoproiectoare calculatoare, iar copii nu inteleg nimic din ce le explicam noi. Degeaba le explicam teoretic, daca nu putem si practic, e egal cu zero. Plus de asta cand avem prima ora nu putem preda nimic din cauza ca nu se vede afara si trebuie sa le spunem povesti", povesteste profesorul de educatie tehnologica, Victor Ivan.
Pana ce actualul Guvern nu va gasi suma de 11.000.000 de lei care sa o aloce pentru continuarea lucrarilor cei peste 800 de elevi vor fi nevoiti sa invete ca in evul mediu.