Consilierii locali de la Bistrița vor discuta astăzi proiectul de hotărâre prin care s-ar putea aproba taxa de salubritate, fiind una dintre puținele primării din țară care va adopta așa ceva. Totuși, legea pe care se bazează ar putea fi neconstituțională, taxa favorizând o firmă privată, nu bugetul local sau de stat, lucru nemaiîntâlnit.
După ce câțiva ani nu s-a atins nimeni de ea, Legea salubrizării localităților a suferit fix în vara anului câteva modificări extrem de importante, care favorizează evident operatorii de salubritate, implicit și Vitalia - firma care în următorii 20 de ani se va ocupa de gunoiul din Bistrița-Năsăud. Printre altele, contractele nu pot depăși...35 de ani, dar, cel mai interesant aspect din Legea 99/2014 pentru modificarea și completarea Legii serviciului de salubrizare a localitatilor nr. 101/2006 este acela că primăriile riscă și amenzi dacă nu impun o taxă de salubritate și au obligația de a deconta lunar serviciile celor fără contract. Fix ceea ce se va discuta astăzi în Consiliul Local Bistrița.
Legea 99/2014 spune că ”autoritatile administratiei publice locale, impreuna cu operatorii au obligatia sa tina, la zi, evidenta tuturor utilizatorilor cu si fara contracte de prestari servicii. (!!!) și sa instituie taxe speciale (...) si sa deconteze lunar operatorilor, direct din bugetul local, contravaloarea prestatiei efectuate la utilizatorii fara contract."
Așadar, în cazul de față, Primăria Bistrița împreună cu Vitalia ar trebui să țină o evidență a celor care trebuie să plătească gunoiul și LUNAR primăria să plătească firmei Vitalia prestațiile efectuate la cei fără contract (firme și persoane fizice).
Pe lângă alte aspecte care trebuie lămurite astăzi de consilierii locali (dacă firmele cu sediu la aceeași adresă plătesc fiecare sau dacă plătesc gunoiul cei plecați în străinătate, cine va număra locatarii de la fiecare adresă, etc.), legea în cauză este cel puțin discutabilă. Asta deoarece se impune o TAXĂ LOCALĂ care vine să acopere serviciile unei firme. Acest aspect ar putea fi neconstituțional, având în vedere că impozitele și taxele se stabilesc în România numai în favoarea bugetului de stat, în condiții clare stabilite de alte legi (codul fiscal pentru impozitele și taxele locale, etc.).
Ori taxa de salubritate va putea fi majorată la cheremul Vitaliei și, mai grav, avantajează clar o firmă privată. Ar fi ca și cum Electrica și Aquabis ar avea un precedent și ar putea cere Primăriei Bistrița să impună o taxă pe electricitate sau servicii de apă/canal pentru a acoperi pierderile sau furturile din rețele.
Pentru a afla dacă această lege care va sta la baza hotărârii care va decide taxa de salubritate în Bistrița este sau nu constituțională ar trebui sesizat avocatul poporului, iar mai departe pe constituționalitatea legii ar trebui să se pronunțe Curtea Constituțională.