Tasuleasa Social a lansat proiectul "Imbunatatirea starii de conservare a speciilor si habitatelor de importanta comunitara din Parcul National Calimani". Prin acest proiect se urmareste conservarea speciilor valoroase din perimetrul parcului.
Parcul National Calimani este cuprins pe raza a patru judete: Bistrita-Nasaud, Suceava, Harghita si Mures si are o suprafata de peste 24.000 de hectare. In el traiesc specii de plante si animale foarte valoroase, atat pe plan national cat si pe plan mondial.
In acest sens, Tasuleasa Social a lansat astazi, in cadrul unei conferinte de presa un proiect care isi doreste ca vietatile care traiesc in acest parc sa fie inventariate si mai apoi sa se gaseasca solutii pentru o mai buna protejare a lor. Proiectul a primit finantare europeana, are o valoare de 4.520.471 lei si se desfasoara pe o perioada de 24 de luni. O treime din fondurile obtinute vor fi folosite pentru o campanie extinsa de constientizare si informare a celor care traiesc in apropierea acestui parc.
Pentru conservarea biodiversitatii, in prima faza a proiectului va avea loc inventarierea si cartarea speciilor din parc.
“Multi nici nu stiu ca langa ei exista un parc national. Nu ne vom opri la editarea unor brosuri. Ce avem in parc este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem da mai departe copiilor. Prin acest proiect vrem sa aratam si la altii ca se poate. Si nu numai din acest punct de vedere. Din pacate ne laudam cu ceva ce avem, dar nu stim sa protejam”, a precizat in cadrul conferintei Alin Uhlman Useriu, directorul Tasuleasa Social.
Proiectul care isi propune conservarea speciilor valoroase din parc este realizat impreuna cu administratia Parcului National Calimani.
“Dupe ce se va incheia campania de inventariere ne dorim sa dezvoltam proiecte ca si in Muntii Rodnei. Avem o rezervatie cu protectie stricta in care avem pinus cembra, un relict glaciar. De asemenea, mai avem Lacul Iezer in preajma caruia se dezvolta habitate cu jneapan care trebuie protejat pentru ca jneapanul in zona alpina are un rol foarte important in combaterea eroziunii solului. Pe langa acestea mai sunt specii care trebuie identificate. Trebuie sa stim exact locul in care se afla si ce masuri de protectie trebuie luate pentru ca urmasii nostri sa aiba ce avem noi astazi”, a precizat in cadrul conferintei directorul Parcului National Calimani, Basarab Barladeanu.
Alin Uhlman a povestit ca a avut un parteneriat cu o scoala din Germania in care elevii au cautat particularitati despre Romania, iar informatiile gasite arata ca 50 la suta din populatia de ras din Europa exista in Romania si ca 25 la suta din aceasta populatie se afla pe o raza de 100 de kilometri in apropierea Parcului National Calimani.
“Nu stim daca este asa, dar este ceva intr-adevar frumos daca este adevarat. Probabil vom afla acum”, a mai precizat Alin Uhlman Useriu.
Proiectul este finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) in cadrul Programului Operational Sectorial MEDIU, Axa prioritara 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii, Domeniul de interventie – Dezvoltarea infrastructurii si a planurilor de management pentru protejarea biodiversitatii si retelei Natura 2000.
Proiectul se va desfasura in intervalul 20 octombrie 2011 – 19 ianuarie 2014.