Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  131 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Tânărul minune, descoperit într-un sat cu 300 de locuitori de la munte, care reprezintă România la Jocurile Olimpice de iarnă

13/02/2018 10:39:56 Bianca SARA  
Are doar 22 de ani, face sport încă de când alții se jucau cu mașinuțele, iar astăzi va reprezenta România la Jocurile Olimpice de iarnă. Este povestea lui Alin Florin Cioancă, descoperit într-un sat de munte, cu 300 de locuitori.

27 de sportivi reprezintă zilele acestea România la Jocurile Olimpice de iarnă găzduite de Coreea de Sud, la PyeongChang. Printre ei se numără și Alin Florin Cioancă, un bistrițean de 22 de ani, care a fost descoperit pe când avea doar 10 ani, chiar la școala generală din localitatea sa natală.

Alin Florin Cioancă s-a născut în Piatra Fântânele, comuna Tiha Bârgăului, un sat cu 300 de locuitori, situat la granița cu județul Suceava. Cea care l-a descoperit pe sportiv este profesoara de schi Rodica Drăguș și ea participantă la Jocurile Olimpice din 1988, de la Calgary.

„Am pus prima dată schiurile în picioare când aveam 10 ani. Rodica Drăguș m-a găsit. A făcut la școala primară din Piatra Fântânele o preselecție, ne-a explicat ce înseamnă schiul și m-a atras. Am început să fac schi de performanță pe la 13 ani”, precizează Alin Florin Cioancă.

Palmaresul tânărului, care a dat mașinuțele și joaca pe schiuri și antrenamente istovitoare încă din școala generală, include două titluri de vicecampion național și participări la 5 campionate mondiale de tineret. La ultimul care a avut loc anul acesta în Elveția a obținut locul 6 la sprint.

Cea mai arzătoare dorință a sportivului a fost să reprezintă România la Jocurile Olimpice de iarnă, vis care i s-a împlinit anul acesta. Astăzi, Alin Florin Cioancă va participa la proba de sprint a Olimpiadei.

„Pentru mine este o onoare să reprezint România la Jocurile Olimpice. Îmi place foarte mult ce fac, așa că pot spune că îmbin utilul cu plăcutul”, mai spune sportivul.

Pentru a ajunge să reprezinte România la una dintre cele mai râvnite competiții din lume, sportivul a fost nevoit să se conformeze unui program strict, cu alimentație riguroasă și sănătoasă.

Programul său include cel puțin trei-patru ore de antrenament pe zi și o oră de somn. Singurele ore libere sunt între 20:00 și 22:00, înainte de somn. Acesta nu are voie să consume cașcaval, brânză, gem, sucuri, cârnați, crenvurști, sosuri albe, cartofi prăjiți, carne prăjită în ulei sau preparate cu făină și pesment.

S-a format chiar pe dealurile unde a copilărit

Florin Alin Cioancă se antrenează alături de ceilalți sportivi legitimați la CSM Bistrița chiar în Piatra Fântânele, unde a copilărit. Antrenoarea Rodica Drăguș „se mută” cu sportivii în acest colț de rai încă din decembrie și pleacă atunci când temperaturile crescute curăță zona de zăpadă.

Sportivii parcurg zilnic peste 30 de kilometri pe pășunile comunale din Pasul Tihuța. Tot aici s-au antrenat mai toți schiorii din Bistrița-Năsăud, care au făcut performanță.

„Avem mulți bistrițeni participanți la Jocurile Olimpice la schi fond și biatlon care s-au ridicat de aici și aici s-au antrenat. Nu vrem să pierdem această tradiție. Venim aici de prin 11 decembrie să schiem și plecăm când e gata zăpada. Un antrenament presupune aproape două ore de mers pe schiuri, zeci de kilometri. Un copil parcurge 30-35 de kilometri la un antrenament cel puțin”, explica profesoara Rodica Drăguș în anul 2016.

Nici nu este greu de crezut faptul că Rodica Drăguș reușește să identifice viitori campioni în aceste sate de munte. În urmă cu jumătate de secol, singurele mijloace de locomoție din Pasul Tihuța și Piatra Fântânele erau sania și schiurile. De schiuri improvizate se foloseau și copiii pentru a ajunge la școală.

„Am văzut la începuturi, chiar copiii mergeau de aici, pe schiuri, la școală. Atunci nu era circulație, nu era amenajat drumul. Iarna se circula doar cu sania”, mai spunea în 2016, Rodica Drăguș.

8640 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro