La ultima sedinta de Consiliu Local am retras de pe ordinea de zi un proiect de hotarare, initiat de subsemnatul, care se referea la demararea unui proiect pentru amenajarea si amplasarea in cartierul Viisoara a 40 - 60 de locuinte modulare de necesitate. L-am retras fiindca, dupa sedintele de comisii, am constatat ca nu va avea sustinere in plen.
Desi domnul primar a sustinut proiectul, in comisii colegii consilieri au avut rezerve, in special cei de la PDL care s-au abtinut in toate cele trei comisii. Mai mult, am fost acuzat voalat ca as avea un interes personal in demararea acestui proiect, ceea ce este un fals, o minciuna sau provocare.
De ce aceste locuinte de necesitate sunt o urgenta si ce sunt ele de fapt, in viziunea mea, ca initiator al proiectului de hotarare?
Sunt o urgenta deoarece primaria are peste 60 de sentinte de evacuare a unor chiriasi, in special localizati in centrul vechi al orasului (strazile Liviu Rebreanu, Dornei, Gheorghe sincai, Nicolae Titulescu, Lupeni, I.L. Caragiale), chiriasi care nu si-au mai platit chiria de peste un an si au si datorii la curent, apa, gaz etc. Unele din aceste utilitati au fost sistate de furnizori. Acesti chiriasi fac, in general, parte din segmentul de populatie saraca, cu multi copii, fara un loc de munca stabil, deci cu venituri mult reduse, care traiesc din ajutoare sociale, alocatii pentru copii sau felurite indemnizatii, tot cu caracter social. Sunt cei pe care-i vedem zilnic si pe durata intregii zile in zona centrala, stand pe bancile amenajate pentru turisti, iar copiii cerandu-ti un leu.
Sentintele de evacuare trebuie puse in aplicare, mai repede sau mai tarziu. Ce oferim acestor oameni pe care-i scoatem in strada cu putinul avut agonisit?
O varianta sunt aceste locuinte de necesitate, constructii modulare de tip container, amplasate la zona limitrofa de constructii din Viisoara, de 18 sau 36 mp fiecare, racordate la curent, apa, canalizare, dotate in interior cu instalatiile aferente, obiecte sanitare, boiler, chiuveta, cada de dus. Locuinte, ce pot asigura un minim de trai decent. Sigur, poate ca nu se compara cu cel din blocurile de locuinte sociale din Subcetate sau Viisoara. Dar asigura un acoperis pentru o perioada limitata, pana se vor putea asigura variante in blocuri.
A doua categorie de beneficiari posibili ai acestor locuinte de necesitate este reprezentata si de chiriasi care stau in chirie la persoane private si care, similar cu alti chiriasi ai primariei, nu-si pot plati la timp ratele lunare mult mai mari si utilitatile, si risca sa ramana fara spatii de locuire.
Pe lista aprobata de Consiliul Local pentru a primi o locuinta sociala, scazand cei 140 care vor intra in apartamente in aceasta toamna in Subcetate si Viisoara, mai raman peste 322 inregistrati azi. Pentru acestia, cel mai realist orizont de timp sa intre in posesia unei locuinte sociale este de doi – patru ani daca programul finantat si de Guvern va putea asigura fondurile solicitate. Acestora ce varianta le poate oferi comunitatea? Pe listele de locuinte ANL sunt, azi, peste 3500 de cereri. Ar trebui sa construim 10 ani numai pentru ei blocuri.
Realizarea locuintelor modulare de necesitate, din pacate pentru Romania anului 2011, este o varianta, si cred ca ar trebui asumata transparent si de primarii de comune, cu implicarea Consiliului Judetean. Amplasarea lor in comune si sate ar oferi si posibilitatea alocarii a 3 – 4 ari de pamant fiecarei familii, pentru a fi cultivat exclusiv pentru consumul propriu al acestor familii nevoiase. Astfel realizata, integrarea lor sociala ar fi mai eficienta. Nu trebuie sa ne facem ca nu stim de aceasta situatie si pe cale de consecinta sa nu gasim solutii numai fiindca unii „circotasi” le asociaza cu notiunea de ghetou, ceea ce este total neadevarat si fals.
In varianta de realizare a acestor unitati locative, politicul nu are ce cauta, chiar daca este initiat de un liberal atasat mediului privat. Intotdeauna, liberalismul clasic a avut o importanta componenta sociala, care de fapt si sta la baza aliantei social-liberale prezente, intre PNL si PSD. Cum imi explic rezervele colegilor de consiliu? Ignoranta, eroare de analiza si interpretare, rea credinta, invidie? Poate din fiecare cate putin. in ultima esenta, toti alcatuim o comunitate cu bune si rele, iar problemelor ei reale trebuie sa le gasim solutii. Altfel, de ce sa cerem oamenilor sa ne aleaga in functii de administratie publica?
Andrei Rusu
Viceprimar Bistrita