Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  103 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Tableta (amara) de viceprimar - Descentralizarea catre administratia locala!

29/06/2011 10:47:14  
Intentia presedintelui Traian Basescu de reorganizare administrativa a Romaniei, prin desfiintarea actualelor judete si Consilii judetene a adus si va aduce in discutie problematica descentralizarii catre administratia locala.

Problema ridica doua semne de intrebare, de a caror raspuns depinde in mare masura dezvoltarea Romaniei in urmatoarele decenii. Din acest punct de vedere viziunea, scopul si strategia descentralizarii sunt esential de definit si pionat, ca masuri si efecte. Intrebarile sunt: cata descentralizare , cum sa se faca si care sunt parghiile prin care descentralizarea sa aduca efecte pozitive pentru cetateni.

Ce s-a facut pana acum constituie un exemplu de cum nu trebuie facuta descentralizarea. Invatamantul preuniversitar, reteaua de dispensare si spitale, politia locala, asistenta sociala (mai putin sistemul de pensii) sunt ilustrarea evidenta a unui fel de struto - camila, in care persista o dubla subordonare paguboasa intre Bucuresti si comunitatile locale. A duce catre administratiile locale problema responsabilitatilor pentru infrastructura acestor activitati, fara a fi corelata cu asigurarea finantarii sau cu posibilitatea deciziei pe fondul acestor domenii de activitate a fost o eroare. Rezultatul este ca nu exista strategie unitara, nici pentru invatamant, nici pentru sanatate sau alt segment. Primariile au reabilitat in multe localitati rurale sau in orase mici, cu fonduri din buget sau atrase, cladirile pentru scoli sau spitale, iar peste un an vine ministerul si decide inchiderea lor si transformarea in alte destinatii. Haosul este total si banii au fost cheltuiti fara nici o eficienta. Centralizarea deciziei pentru organizarea activitatii, a planului de scolarizare, domeniilor de pregatire a elevilor sau, care si cati bolnavi pot fi internati si tratati, care se inchid, care se comaseaza si cum se finanteaza activitatea acestor entitati este un act total neproductiv si ineficient.

La fel se intampla si in cazul Politiei locale, care, treptat, acumuleaza activitati de paza si ordine, circulatie ( partial), disciplina in constructii, respectarea regulilor in comert , iar acum se vorbeste de revenirea „securistilor” dar si de comasari , desfiintari, reduceri.

In tarile dezvoltate intr-o economie de piata, de la care ar trebui preluam fara modificari, modul de organizare si administrare, lucrurile sunt simple si pleaca de la un principiu valabil de zeci de ani: o activitate, o organizatie are un singur sef, o singura conducere si o abordare unitara. Conducerea unui land din Germania, sau a un unei regiuni din Franta decide singura daca o scoala sau un spital se inchide sau se comaseaza, daca dintr – o scoala ies absolventi de bucatari sau numai fizicieni, daca in spital se trateaza numai boli de plamani sau numai copii. Ei stabilesc daca trebuie platite taxe pentru aceste servicii sau asistenta este gratuita. Ei, reprezentantii locali ai comunitatii aproba bugetul, numesc directorii si decid in toate problemele de organizare si functionare a entitatii. Acesta este modelul de descentralizare pe care trebuie sa–l impunem si sa–l realizam si in Romania. Nu are cum niste functionari din ministere si alte agentii guvernamentale, oricat de bine ar fi intentionati – ceea ce nu este intotdeauna cazul - sa poata sti ce se intampla si ce decizii sunt cele mai corecte in 44 de judete, in 8, 12 sau 16 regiuni din tara.

Revenind la reorganizarea administrativa si descentralizare, despre care in ultimele saptamani s – a vorbit mult si nu s–a concluzionat nimic, timpul jumatatilor de masura de masura a trecut. S-a dovedit neviabil sistemul dual de conducere si administrare. Cu cat decizia va fi luata din Bucuresti si transferata catre comunitatile locale, fie la nivel de orase si comune, judetele asa cum sunt acum, judete/ regiuni mai mari, cu atat mai bine va fi pentru cetateni, membri ai comunitatii respective.

Nivelele de administratie, cu cat sunt mai putine , iarasi este mai bine; unitatea de baza trebuie sa fie municipiul, orasul si comuna ( dar nu comuna cu trei sate si 600 fumuri). O comuna cu mai putin de 5000 de case nu cred ca este justificata. Asa cum nu cred ca, organizarea pe patru paliere a administratiei, propusa intr-unul din programele politice de reorganizare, ( oras/ comuna, judet, regiune si Bucuresti) este una benefica pentru comunitatile locale si pentru actul eficient si eficace de administratie publica.

Cum cred ca trebuie sa arate o administratie locala de municipiu, asa cum este Bistrita, ca e sau nu capitala de judet, in tableta urmatoare.


Andrei Rusu,
Viceprimar al Bistritei


3026 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro