Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Bistrița, Năsăud și Beclean a organizat în aceste zile o tabără la Colibița unde au participat un număr de 40 de tineri și 10 voluntari. Plecarea a fost din Bistrița, luni dimineața iar în jurul amiezii au început activitățile specifice taberei.
După jocurile introductive, unde tinerii s-au cunoscut și au aflat care vor fi colegii pe parcursul celor cinci zile, au urmat grupuri de discuție pe categorii de vârstă unde tema discutată a fost: rolul adolescenților în Biserică. La această activitate, participanții au adresat întrebări preotului taberei, iar răspunsurile le-au aflat după programul de rugăciunii de seară întrucât un bun creștin îți începe și termină ziua cu o rugăciune.
Printre invitații noștri s-au numărat pr. Gavril, duhovnicul Mănăstirii de la Piatra Fântânele și pr. Simon Bretfelean, care ne-au împărtășit din bogata lor experiență duhovnicească.
Pentru a vedea modele de viețuire creștină și liniște duhovnicească, maica stareță cu alte două maici de la Mănăstirea Piatra Fântânele au organizat două ateliere, unul de litografie și altul de împletire a cruciulițelor de piept. Luând contact direct cu viața monahală, tinerii au trăit momente de neuitat și au putut afla despre ce înseamnă a fi un om al lui Dumnezeu.
În această tabără, participanții și-au putut dezvolta abilitățile artistice și practice prin participare la ateliere propuse cum ar fi: teatru, chitară, modelaj FIMO, pictat tricouri, gastronomie, prim-ajutor, iar spre sfârșitul programului a fost prezentat de către Dna Rita Kondor de la Asociația ProVita Bistrița, programul ”Vreau să aflu”.
Și cum vârful muntelui te cheamă la meditație, a fost organizată o drumeție pentru a putea vedea, admira si contempla frumusețile naturii, vizitând cu acest prilej un loc de legendă al zonei, Tăul Zânelor.
Bucuria a fost deplină atunci când l-am avut în mijlocul nostru pe Înalt Preasfințitul Părinte Andrei, care, în duh de rugăciune și de blândețe, le-a vorbit tinerilor despre importanța lor în societate punându-le în față mai multe modele vrednice de urmat. Amintindu-le despre legătura strânsă dintre ucenic și discipol sau ucenic și duhovnic, Înalt Preasfinția sa, a dat ca exemplu pe Sf. Ap. Pavel și îndemnurile pe care le-a adresat ucenicilor Tit și Timotei. Totodată i-a îndemnat să devină misionari, punându-le înainte două căi de urmat și anume, exemple de viețuire ale sfinților (cum ar fi Sf. Ioan Valahul) dar și îndemnul la multă lectură recomandându-le să citească opera lui Ioan Slavici, Ion Agârbiceanu, Gala Galaction, Dostoievski și nu în ultimul rând cărțile părintelui Virgil Gheorghiu.
La finalul vizitei, tinerii i-au pregătit Înalt Preasfințitului un program artistic, realizând și o expoziție de icoane, cruciulițe, pictură și modelaj.
Și cum în viața duhovnicească toate merg spre întâlnirea cu Hristos, participanții au avut posibilitatea de a se spovedi, urmând sa se împărtăeasca la Sfânta Liturghie de vineri.
Obiectivul acestei tabere a fost îmbinarea activităților liturgice cu cele catehetice, dezvoltarea abilităților de comunicare, artistice și practice cu momente de jocuri sportiv-recreative.
Pornind de la proverbul ”Spune-mi și voi ști, arată-mi și-mi voi aminti, implică-mă și voi înțelege”, considerăm că obiective propuse au fost atinse, iar participanții s-au intors acasă îmbogățiți sufleteste, iar din plinătatea bucuriei lor vor putea dărui și celorlalți.
Pr. Tudor Mudure-Iacob
Inspector eparhial pentru tineret