"Saptamana prevenirii criminalitatii" este o campanie nationala, care se desfasoara in aceasta saptamana si la Bistrita. Scopul este cel de a preveni riscurile la care sunt supusi cetatenii: diminuarea actelor de violenta in familie, furturi din masini, locuinte s.a La activitati vor participa peste 550 de politisti.
Politistii bistriteni desfasoara in aceasta saptamana o serie de actiuni in cadrul saptamanii dedicata prevenirii criminalitatii.
In fiecare zi vor avea loc actiuni de prevenire axate pe un anumit domeniu. Spre exemplu, astazi este ziua dedicata prevenirii, monitorizarii si combaterii violentei intrafamiliale.
Intr-o conferinta de presa organizata la sediul IPJ s-a anunta ca motivul care a stat la baza organizarii unei astfel de campanii este ca abandonul de familie s-a dublat anul acesta fata de anul trecut. In plus, majoritatea scandalurilor au fost cauzate de consumul de alcool.
Maine este ziua dedicata dependentei... de libertate,nu drogurilor! "Numarul persoanele care consuma sau comercializeaza droguri au crescut fata de anul trecut. Se vor distribui pliante elevilor, iar in scoli va fi difuzat si un film cu consumatori de droguri" au anuntat reprezentantii IPJ.
Miercuri se va desfasura ziua prevenirii furturilor de/din auto si a furturilor din buzunare iar actiunile de joi vor fi indreptate spre prevenirea furturilor din locuinte, case de vacante, case in constructii si societati comerciale. "Furturile din locuinte au crescut in acest an cu 35% fata de anul trecut, insa furturile din societati comerciale a scazut cu 26% fata de anul trecut" au mai precizat politistii.
Vineri, ultima zi a campaniei, va fi ziua dedicata sigurantei rutiere. Pe parcursul zile de vineri se vor desfasura mai multe actiuni, cum ar fi impartirea pliantelor, un mars intre sediul Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud si Prefectura.
Tot in aceeasi zi de va avea loc si un concurs de biciclete.
Oamenii legii au anuntat ca numarul accidentelor este in crestere fata de anul trecut. "Daca anul trecut au fost 175 de accidente rutiere, in primele opt luni ale acestui an au fost peste 200. Cele mai multe accidente rutiere au fost din cauza traversarii neregulamentare a pietonilor, neacordarea de prioritate a pietonilor, viteza neregulamentara si neadaptarea la conditiile de drum si mopedisti. Accidente grave au fost 86 anul trecut cu 25 morti, iar anul acesta numarul acestora a ajuns deja la 75 si au fost 13 morti" a anuntat inspectorul Viorel Murariu de la Serviciul Politiei Rutiere.