Peste 200 de persoane din cele două comune şi-au făcut aceste acte şi au cerut să primească indemnizaţii pentru că ar fi fost persecutaţi etnic! Poliţia a descoperit că actele nu arătau adevărul, iar Casa Judeţeană de Pensii, cea care a plătit indemnizaţiile, i-a dat în judecată pe beneficiari.
Directorul Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud, Ioan Fechete, a anunţat astăzi în şedinţa de Colegiu Prefectural că instituţia pe care o conduce are două procese deschise împotriva unor persoane care au beneficiat ilegal de indemnizaţii pentru persoane persecutate etnic.
"Avem şi la ora actuală două procese, cu ajutorul domnilor de la Inspectoratul de Poliţie, pentru comuna Chiochiş şi comuna Miceştii de Câmpie. Au făcut acte false pentru a primi o indemnizaţie care se acordă prin legea 189. Este vorba despre persecuţie etnică. Au făcut acte, legea dă voie şi la ora actuală să se facă acest lucru, prin martori, în faţa notarului că ar fi fost deportaţi în perioada '40 - '44, persecuţie etnică atunci când am fost sub ocupaţia maghiară. În comuna Chiochiş avem peste 200 de persoane, în comuna Miceşti avem 40 de persoane. Suntem în instanţă, iar instanţa de doi ani tot amână procesul", a declarat Ioan Fechete la Colegiul Prefectural.
Potrivit directorului de la Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud cuantumul acestor indemnizaţii depinde de perioada în care beneficiarul susţine că ar fi fost persecutat etnic. Suma maximă pe care o poate primi un persecutat etnic ajunge la 400 - 500 de lei.
Fechete a mai explicat că toţi cei care şi-ar fi făcut acte false ar fi pus perioada maximă posibilă în care ar fi fost persecutaţi pentru a beneficia de o indemnizaţie cât mai mare.
"A cercetat Poliţia, s-au făcut dosare, s-au trimis în instanţă, Parchetul de asemenea a cercetat. De vreo doi ani nu se pronunţă, se tot amână în instanţă pentru că sunt probleme. Unii dintre beneficiari au decedat. Noi am cerut pentru urmaşi să preia despăgubirea", a mai completat Fechete.