Incendiile de vegetaţie au făcut ravagii în această vară. Pompierii bistriţeni au avut multe bătăi de cap, aceştia intervenind în peste 60 de astfel de cazuri.
Bilanţul incendiilor de vegetaţie din această vară este îngrijorător. Focul a distrus peste 250 de hectare de teren în întreg judeţul şi pompierii anunţă că, odată cu venirea toamnei, numărul cazurilor în care sunt solicitaţi la stingerea incendiilor de vegetaţie creşte.
În majoritatea situaţiilor cauza incendiilor de vegetaţie este aprinderea resturilor vegetale care fie sunt lăsate nesupraveghete, fie sunt supravegheate dar se extind din cauza vântului.
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, ajutaţi de pompierii voluntari, au intervenit în această vară la peste 60 de incendii de vegetaţie.
Angajaţii ISU BN atrag atenţia asupra faptului că focul lăsat nesupravegheat reprezintă un real pericol care pune în primejdie vieţile şi bunurile oamenilor.
Cei care vor să îşi cureţe terenurile de resturile vegetale trebuie să fie foarte atenţi atunci când fac foc şi să nu îl lase nesupravegheat. În cazul în care flăcările scapă de sub control pompierii recomandă să fie anunţat acest lucru în cât mai scurt timp prin serviciul 112.
De asemenea, bistriţenii trebuie să ştie că atunci când vor să-şi cureţe terenurile prin incendiere trebuie să obţină de la primăria de care aparţine terenul un permis de lucru cu focul. Documentul se dă gratuit şi este important pentru că în acest mod autorităţile iau la cunoştinţă faptul că într-o anumită zonă se va face foc pentru arderea resturilor vegetale.
Reprezentanţii ISU BN spun că deşi perioada de caniculă s-a încheiat şi temperaturile sunt mult mai mici decât astă vară, numărul incendiilor de vegetaţie nu este în scădere.
Numai ieri pe raza judeţului au fost trei astfel de incidente. Unul la Nimigea unde au fost distruse 8 hectare de teren, unul la Şintereag unde focul a afectat 15 hectare de teren şi unul la Bistriţa Bârgăului unde suprafaţa afectată a fost de doar 0,5 hectare.