ITRSV BN anunţă că peste 230 de firme şi 18 ocoale silvice din Bistriţa-Năsăud au cerut conturi pentru a putea utiliza aplicaţia ,,Wood Tracking” care face parte din sistemul de monitorizare a operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn. “Radarul pădurii” instituit de Doina Pană pare a avea succes.
"Utilizarea SUMAL este obligatorie pentru ocoalele silvice şi pentru toţi operatorii economici, denumiţi profesionişti care recolteză, depoziteză, prelucrează, comercializează sau efectuează operaţiuni de import-export cu materiale lemnoase. Începând din data de 8 octombrie 2014 toţi profesioniştii vor trebui să fie echipaţi cu dispozitive de tipul telefoanelor mobile sau tabletelor care să le permită o conexiune mobilă permanentă cu SUMAL, aparatul trebuie să aibă receptor GPS integrat iar abonamentul de date să permită cel puţin 100 MB trafic lunar. Profesioniştii vor avea nevoie de aplicaţia „Wood Tracking”, care se descarcă gratuit pe telefonul mobil sau pe tabletă", a declarat în şedinţa de Colegiu Prefectural de astăzi inspectorul şef Daniel Pop din cadrul ITRSV BN.
Daniel Pop a anunţat că până acum în judeţul Bistriţa-Năsăud sunt peste 230 de firme care lucrează în domeniul exploatării lemnului şi 18 ocoale silvice care au cerut conturi pentru a beneficia de aplicaţia "Wood Tracking".
"Radarul pădurii", proiect iniţiat de ministrul Doina Pană se va a fi un program care să vină în sprijinul combaterii furturilor de lemn şi a defrişărilor ilegale.
"Toate aceste noi modificări legislative au drept scop reducerea tăierilor ilegale de masă lemnoasă din România, impiedicarea introducerii pe piaţă a materialului lemnos fără provenienţă legală, precum şi simplificarea şi eficientizarea actului de control exercitat de organele abilitate cu privire la provenienţa materialului lemnos", a mai spus Daniel Pop.