Una dintre primele decizii ale noului ministru al Educaţiei îi „salvează” pe directorii de şcoli care au picat examenul sau nu s-au prezentat la examenul organizat la sfârşitul anului trecut. Decizia noului ministru reprezintă o derogare de la legea care interzicea numirea foştilor directori sau a celor care nu au trecut examenul.
666 de posturi de director şi director adjunct la şcoli pot fi ocupate, prin derogare de la lege, de cei care au fost anterior pe această funcţie, dar fie nu au promovat examenul, fie nu s-au prezentat la testare. Este prima decizie pe care noul ministru al Educaţiei, Pavel Năstase, a luat-o, punându-şi semnătura, alături de secretarul de stat Liviu Pop, pe o notă pe care a trimis-o vineri inspectoratelor şcolare – precizează Mediafax.
Metodologia aprobată prin ordin de ministru interzicea acest lucru, iar documentul semnat acum de noii demnitari nu poate, legal, să modifice actul normativ în vigoare – dar s-a dorit găsirea unei soluţii rapide pentru ocuparea posturilor vacante înainte de începerea cursurilor după vacanţă.
Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a semnat vineri, alături de secretarul de stat Liviu Pop, o notă prin care dă mână liberă inspectoratelor de a-i repune în posturi pe foştii directori şi directori adjuncţi de şcoli, chiar dacă nu au promovat concursul sau care nu s-au prezentat la testare.
Potrivit metodologiei adoptate prin ordinul 5080/2016 de fostul ministru Mircea Dumitru, repunerea în funcţie era interzisă, însă nota prevede tocmai o derogare de la această prevedere.
„Bistriţa-Năsăud nu intră sub incidenţa acestei note. Nu au existat probleme, pentru că în şcolile din Bistriţa-Năsăud au fost numiţi directori şi directori adjuncţi pentru toate posturile vacante, încă înainte de 6 ianuarie, când a expirat termenul”, a explicat Monica Buboly, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Nota semnată de noul ministru al Educaţiei se referă doar la cazurile în care, din diferite motive obiective, nu s-a reuşit numirea altor directori sau directori adjuncţi, prin detaşare în interesul învăţământului, pentru posturile rămase vacante în urma concursului.