Locuinţele sociale sunt la mare căutare printre bistriţeni. Primăria a publicat pe site-ul propriu lista de prioritate pentru anul 2014, care cuprinde persoanele îndreptăţite să beneficieze de o astfel de locuinţă. Peste 800 de persoane visează să se mute, cu ajutorul municipalităţii, în casă nouă.
An de an, bistriţenii cu venituri reduse depun cereri la primărie pentru a primi o locuinţă socială, însă nu toţi sunt îndreptăţiţi să primească una. Municipalitatea analizeaă atent fiecare dosar şi în funcţie de datele şi situaţia fiecărei persoane care a depus cerere se dă un anumit punctaj.
Prioritate la primirea unei astfel de locuinţe au persoanele care locuiesc în imobile care au fost retrocedate şi pe care trebuie să le evacueze, cei care au în întreţinere persoane cu dizabilităţi, veteranii şi văduvele, persoanele cu dizabilităţi, cele care au fost persecutate politic sau deportate începând cu 1 martie 1945, urmaşii eroilor Revoluţiei din 1989, persoane care provin din instituţii de ocrotire socială sau cele cu handicap de grad I şi II.
Primăria a publicat pe site-ul propriu lista de prioritate pentru anul 2014, care cuprinde persoanele ce au depus cereri pentru a obţine o astfel de locuinţă.
Pe aceasta se regăsesc 347 de cereri, iar unele familii sunt formate chiar şi din 8-9 membri. În total 834 de persoane speră că se vor muta în casă nouă. Există însă şi situaţii în care o singură persoană cere o locuinţă socială, cazuri în care primăria oferă garsoniere, în schimbul unei chirii modice.
Nu toţi cei care solicită o locuinţă socială vor şi primi una. Asta pentru că autorităţile locale nu reuşesc să investească şi să construiască atât de mult pentru a satisface întreaga cerere.
În municipiul Bistriţa în ultimii ani au fost construite mai multe blocuri cu locuinţe sociale în zona Subcetate şi în Viişoara.