De astazi, si tatii vor putea sta acasa cel putin o luna cu copiii in locul mamelor. Potrivit unei ordonante de urgenta, pentru micutii care se nasc incepand cu 1 martie, unul dintre parinti isi va putea lua cea mai mare parte a concediului, iar celalalt va sta acasa cu cel mic o luna de concediu.
De la 1 martie, ambii parinti vor fi obligati, oficial, sa aiba grija de copilul lor cel putin o luna. Mai exact, de astazi intra in vigoare directiva europeana prin care mama sau tatal isi poate lua concediu pentru cresterea nou-nascutului, iar cel putin o luna ii va reveni celuilalt partener.
Potrivit datelor furnizate de catre reprezentantii Agentiei Judetene pentru Prestatii si Inspectie Sociala Bistrita-Nasaud, in judetul nostru, 212 tatici au ales fie optiunea 1, adica au preferat sa stea acasa un an si sa beneficieze de o indemnizatie lunara cuprinsa intre 600 si 3.400 de lei, fie pentru optiunea 2, ceea ce inseamna ca au ales un concediu de doi ani si o indemnizatie lunara cuprinsa intre 600 si 1.200 de lei.
In ambele cazuri, indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni. Alti 59 de tatici au beneficiat si ei de concediu paternal dar s-au intors mai repede la munca si primesc, in prezent, pe langa salariu si stimulentul de 500 de lei.
Tot de concediu paternal beneficiaza si 323 de tatici, insa conform ordonantei de urgenta nr.148 din 2005 care prevede ca acestia sunt in concediu pentru cresterea copilului timp de 2 ani si primesc o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni. Nivelul minim al indemnizatiei in acest caz este de 600 lei, iar cel maxim de 4.000 de lei.
Conform noilor prevederi in timpul in care tatal va sta acasa cu micutul, mama va merge la munca si nu va mai primi indemnizatia de crestere a copilului. In schimb, de acest drept va beneficia celalalt parinte, iar indemnizatia va fi calculata dupa aceeasi regula: 75% din media veniturilor nete, realizate in ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului.
Este obligatoriu ca o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului sa fie alocata celuilalt parinte, in caz contrar dreptul de a beneficia de respectiva luna de concediu se pierde.
Mai precis, daca mama copilului opteaza pentru un concediu de 2 ani, in realitate va sta acasa 1 an si 11 luni, o luna fie va fi luata de tatal copilului, fie se va pierde. De precizat este faptul ca respectiva luna poate fi luata in orice perioada a concediului.
Indemnizatia de crestere a copilului nu poate fi mai mica de 600 de lei, insa nu poate depasi suma de 3.400 de lei.