Creştinii îi sărbătoresc astăzi pe sfinţii Mihail şi Gavril, care potrivit tradiţiei sunt consideraţi conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor în drumul spre Rai. Astăzi sunt interzise îndeletnicirile casnice, iar despre cei care nu respectă această regulă se spune că vor avea parte de o moarte chinuitoare.
Ziua de 8 noiembrie este prilej de sărbătoare şi multă bucurie pentru peste 1,3 milioane de români care poartă numele de Mihail şi Gavril sau derivate ale acestor nume.
Dincolo de un pahar cu vin servit la masă alături de familie şi cei dragi, această sărbătoare are şi o semnificaţie religioasă profundă, dar şi multe supersiţii pe care bătrânii le respectă cu sfinţenie.
Supersiţiile din popor spun că astăzi e bine să aprinzi o lumânare pentru sinucigaşi şi pentru cei osândiţi.
De asemenea, Sfinţii Mihail şi Gavril sunt consideraţi protectori ai oilor. Astfel că, în această zi se face o turtă mare de porumb, care reprezintă fertilitatea. Turta se aruncă în aer şi dacă atunci când va cădea pe pământ este cu faţa în sus se crede că oile vor avea mulţi miei, iar dacă e cu faţa în jos atunci acestea vor fi sterpe.
Conform credinţei Arhanghelii Mihail şi Gavril conduc cetele de îngeri. Se spune că au aripi şi poartă câte o sabie, simbol al biruinţei asupra răului şi a diavolului. În plus, se crede că aceştia poartă sufletele celor morţi în drumul lor spre Rai.
Sfântul Gavril este cunoscut drept mesager, cel care aduce veştile importante. El a fost trimis de Dumnezeu să îi vestească Fecioarei Maria întruparea cu Duhul Sfânt şi tot el a fost cel care i-a vestit lui Zahaira că soţia lui Elisabeta îi va naşte un fiu, pe Ioan Botezătorul.
Cât despre Arhanghelul Mihail se spune că poartă cheile Raiului şi că este un înfocat luptător împotriva diavolului. De asemenea, potrivit tradiţiei Arhanghelul Mihail veghează la căpătâiul bolnavilor. Despre cei care sunt sortiţi să moară se spune că el stă la capul lor, în partea dreată, iar pe partea stângă se află diavolul, gata să înşface sufletul celui care moare. Sfântul Gavril este menit să salveze sufletul muritorului, retezându-i diavolului capul cu o sabie.
Sfinţii Mihail şi Gavril sunt consideraţi protectori ai oamenilor de la naştere şi până la moarte. În viziunea populară aceştia participă la Judecata de Apoi, sunt patroni ai caselor, ard păcatele acumulate prin patimile omeneşti fireşti şi purifică, prin post, conştiinţele.