Dacă în anul 2014 au fost 54.000 de persoane care au primit de la Uniunea europeană pachete cu alimente, în acest an, potrivit estimărilor făcute de Prefectura Bistriţa, vor fi 72.000 de persoane.
„În prezent, 24,8 la sută din totalul populaţiei Uniunii Europene trăieşte sub pragul sărăciei. În România, în anul 2012, ponderea persoanelor ameninţate de excluziune socială sau sărăcie era de 41,7 la sută. Se încearcă prin acest program să se atenueze din lipsurile persoanelor cu nevoi. La nivelul judeţului nostru, 54.000 de persoane au fost beneficiare ale programului în 2014, iar acum, din estimările dumneavoastră, circa 72.000 de persoane vor beneficia de acest program”, a declarat astăzi la o şedinţă Sorin Herciu, auditor în cadrul Instituţiei Prefectului.
La şedinţa ce a avut loc astăzi la Prefectură au fost invitaţi primarii din judeţ, iar acestora li s-a cerut să fie atenţi la modificările pe care Guvernul le-a făcut în ceea ce priveşte pachetele cu alimente pe care le primesc săracii judeţului.
„Este foarte important ca funcţionarii să cunoască modificările pentru ca să poată răspunde în primul rând populaţiei. Anul trecut, am avut de multe ori întrebări la telefon sau au venit oamenii în audienţă la Instituţia Prefectului, deşi la aceste întrebări puteau obţine răspuns la faţa locului. Cetăţenii nu trebuie să ajungă la Prefectură, evident că noi răspundem, dar dumneavoastră sunteţi mai aproape şi nu trebuie să îi purtăm pe drumuri”, a mai adăugat Sorin Herciu.
Ajutoare constând în pachete cu alimente (făină, zahăr, ulei, paste, conserve, lapte praf şi biscuiţi) pot primi beneficiarii venitului minim garantat, stabiliţi de către Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud, dar şi cei care primesc alocaţii pentru susţinerea familiei, şomerii, pensionarii, respectiv persoanele cu handicap grav şi accentuat.