Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  50 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Sună clopoţelul! Poftiţi de vizitaţi Cetatea Bistriţei!

29/06/2012 14:42:48 Ioana BRADEA  
În vârstă de doar 18 ani şi membru activ în Asociaţia Bistriţa Medievală, Raul Gălan şi-a îmbrăcat costumul de herald, asumându-şi pentru ziua de astăzi, rolul de ghid în interiorul cetăţii medievale construite pe pietonal. Tânărul sună dintr-un clopoţel special, semn că turul cetăţii poate să înceapă pentru cei mai curioşi bistriţeni.

De la orele prânzului, cetatea de lemn montată pe pietonalul Liviu Rebreanu are şi un ghid: tânărul Raul Gălan s-a îmbrăcat în straie de epocă şi este pregătit să explice turiştilor curioşi cel mai mic detaliu legat de vechea cetate a Bistriţei.

Heraldul cetăţii avea datoria să cunoască toate blazoanele şi însemnele curţilor nobiliare, el purta diverse tratative cu acestea şi era, practic, echivalentul unui ministru de externe al zilelor noastre” a explicat Raul Gălan, adăugând că tot heraldul se ocupa şi de anunţarea diferitelor evenimente cu caracter comunitar în cetate.

Este pentru prima oară când se reconstruieşte o cetate în cadrul unor serbări medievale, în România şi, ce este mai interesant – e faptul că cetatea este o replică fidelă: erau 10 turnuri de apărare şi trei porţi pentru a pătrunde în cetate. Poarta Spitalului era singura care se putea deschide pe timpul nopţii. Cei care doreau să intre în cetate erau obligaţi să sune şi ei dintr-un clopoţel iar străjerii îi deschideau, dacă îl recunoşteau...” mai povesteşte Raul Gălan.

Cel care l-a instruit pe tânărul herald în legătura cu istoria veche a Bistriţei este istoricul de artă Vasile Duda. Acesta i-a amintit heraldului să le povestească bistriţenilor şi despre faptul că zidurile şi turnurile cetăţii au fost dărâmate în urma unui mare incendiu, din cauza căruia bistriţenii au suferit mari pierderi materiale şi umane: atunci, zidurile cetăţii care i-au apărat odinioară au fost cele care i-au împiedicat pe bistriţeni să-şi salveze bunurile şi vieţile.

Nu este prima întâlnire a tânărului cu istoria, căci Raul Gălan este un pasionat al acestei discipline: anul trecut, Raul a câştigat premiul I la Olimpiada Naţională de Istorie.

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2022 Bistrițeanul.ro