Este povestea unei familii din Stramba care dupa ce si-a calculat profitul pe care-l faceau din cultura de legume, a decis ca nu mai e rentabil. Au facut eforturi supraomenesti si si-au facut in cateva luni opt bazine pentru cresterea pastravilor. Au inceput deja sa vanda, iar afacerea se arata a fi una de succes, dupa incasari.
Si in Bistrita-Nasaud oamenii si-au dat seama ca nu mai are rost sa puna mana pe sapa. Daca ani la rand au incercat sa supravietuiasca din munca pamantului, de cand cu criza, nici agricultura numai e rentabila. Costanut Closca din Stramba a tras linie si s-a hotarat impreuna cu cei doi copii ai sai si un prieten sa isi faca o mica afacere de familie, o pastravarie. „Inainte, pe terenul unde este pastravaria au fost cartofi, legume, dar nu a mai fost rentabil si atunci, cu copiii si cu un prieten, ne-am hotarat sa facem o pescarie”, povesteste Costanut Closca.
Lucrarile au inceput anul trecut, in luna august. In 1 decembrie 2009 a terminat patru bazine mari si patru mici, in suprafata totala de 720 de metri patrati. La inceputul lunii ianuarie au cumparat puiet, de 10-15 grame. Toata iarna Costanut Closca a stat alaturi de bazine, zi si noapte, pentru a le da de mancare si a-i ingriji. Iar grija pe care le-a purtat-o a dat roade.
In 15 iulie a inceput vanzarea, pastravii ajungand si pana la 500 gr. Valoarea totala a investitiei in cele opt bazine s-a ridicat la peste 3 miliarde de lei. Acum, din Pastravaria de la Stramba kilogramul de pastrav se vinde cu 20 de lei, iar clientii vin zilnic, uneori chiar se sta la coada. In bazinele cu puiet sunt 26.000 de pesti, care la iarna vor ajunge in vanzare.
In numai 2 luni de cand a inceput sa vanda, Costanut Closca a vandut peste trei tone de pastrav si a facut mai mult de o jumatate de miliard de lei. Daca vanzarile vor merge tot asa, intr-un an ar putea sa-si recupereze investitia. Si cheltuielile sunt mari, mai ales atunci cand trebuie cumparata mancarea pestilor. Hrana pentru pesti este adusa tocmai din Austria, iar pana acum, pe cele cinci transporturi cu hrana s-au cheltuit aproape 12.000 de euro.
Totusi, tragand linia, omul este multumit si crede in continuare ca afacerea pe care a inceput-o la poalele muntelui este una de succes si care-i va asigura un trai linistit.