Faţă de anul trecut, străinii oferă cu 8 lei mai puţin pentru afinele româneşti! Deşi producţia din acest an este mare iar culegătorii sunt mulţumiţi de recoltă câştigurile vor fi mai mici decât anul trecut pentru că oferta de preţuri venită din străinătate a scăzut cu 40 la sută faţă de 2011.
Este sezon de vârf la afine, mure şi zmeură iar localnicii cu venituri modeste din Bistriţa-Năsăud, pleacă „voluntari” după fructe, pentru a câştiga un ban în plus. În acest an, numărul culegătorilor de fructe de pădure a crescut considerabil faţă de anii trecuţi, aceştia fiind dispuşi să se mute îm această perioadă cu tot cu familie în sălbăticie şi să doarmă în corturi.
Coastele şi povârnişurile munţilor din Bistriţa-Năsăud sunt pline de culegători de fructe de pădure, deşi munca e anevoioasă. Sezonierii spun că afinele se culeg greu iar preţul de vânzare nu reflectă munca depusă. Marfa este preluată zilnic de angajaţii Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud şi expediată peste graniţă, în containere frigorifice.
Conducerea Direcţiei Silvice se plânge că deşi a achiziţionat 40 de tone de afine, cererea pieţei este mică iar preţul unui kilogram de afine a scăzut cu 40 al sută faţă de anul trecut.
„Anul acesta, oferta de preţuri venită din străinătate este mică. Străinii vor afinele noastre la preţul de maxim 2,7 euro kilogramul iar anul trecut am vândut afinele cu 3,4 euro/kilogram”, declară pentru Bistriţeanul.ro Gheorghe Ivan, directorul Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud.
Dacă anul trecut un kilogram de afine se vindea de către Direcţia Silvică şi cu 20 de lei, anul acesta abia dacă se mai vinde cu 12 lei. În aceste condiţii Direcţia Silvică Bistriţa nu se aşteaptă la profituri considerabile din vânzarea fructelor de pădure la această oră pltind culegătorilor 10 lei pentru fiecare kilogram de afine adus la centrele de colectare.
În 2011, din contractele de livrare fructelor de pădure Direcţia Silvică Bistriţa a încasat peste 100.000 euro.