Polițiștii bistrițeni l-au luat ieri pe sus pe omul de afaceri Titus Iliuță după ce judecătorii bucureșteni au stabilit, definitiv și irevocabil, ca acesta să execute 9 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, delapidare, înșelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani.
„La data de 13 ianuarie 2016, polițiștii bistrițeni au pus în executare mandatul de executare a pedepsei închisorii, emis de Tribunalul București împotriva unui bistrițean în vârstă de 64 de ani, administrator al unei societăți comerciale din municipiul Bistrița, fiind condamnat la 9 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, delapidare, înșelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani. Acesta a fost încarcerat în Penitenciarul Bistrița" - se arată într-un comunicat remis presei de Biroul de presă al Inspectoratului de Poliție Bistrița-Năsăud, în această dimineață.
Este vorba despre nimeni altul decât de omul de afaceri Titus Iliuță, trimis în judecată încă din anul 2010, alături de alte 11 persoane, acuzate că au comercializat ilegal alcool și băuturi alcoolice în valoare de 8 milioane de euro, afacerile derulându-se prin firme fantomă.
Titus Iliuță a fost acuzat la acea vreme de procurorii DIICOT că ar fi capul unei rețele infracționale care a prejudiciat bugetul de stat cu 64 miliarde lei vechi după ce a trecut prin facturi fictive peste 319 miliarde de lei vechi, infracțiunile având loc în perioada 2003 – 2009.
După mai bine de cinci ani și jumătate de procese, ieri, în acest caz s-a dat sentință definitivă și irevocabilă, finalizată cu reîntoarcerea după gratii a lui Titus Iliuță.
Omul de afaceri bistrițean a fost arestat de două ori în cursul anului 2010, când a fost pus sub acuzare și trimis în judecată, fiind cercetat în mai multe dosare penale. De o bună perioadă de timp acesta a fost însă în libertate, până la pronunțarea sentinței de ieri.
Conform deciziei luate ieri de judecătorii bucureșteni, Titus Iliuță este condamnat la închisoare unde își va petrece următorii 9 ani, având nu mai puțin de șase capete de acuzare (asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni; fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată; delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată; înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată; evaziune fiscală în formă continuată și de spălare de bani în formă continuată).
Instanța a stabilit, conform legii, să contopească pedepsele principale aplicate pentru fiecare dintre aceste infracțiuni și „îi aplică inculpatului Titus Iliuță pedeapsa cea mai grea, de 8 ani de închisoare, sporită cu 1 an de închisoare, urmând ca inculpatul să execute 9 ani de închisoare”.
În plus, instanța a confiscat de la Iliuţă Titus peste 3,3 milioane de lei, sumă de bani provenită din evaziune fiscală. De asemenea, a dispus „instituirea unui sechestru asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Iliuţă Titus până la concurența (ajungerea la ) suma de 3.277.546 lei, pentru care s-a dispus confiscarea”. Prejudiciul imputat lui Titus Iliuță este de peste de 6,4 milioane de lei.
La finele lunii iulie 2010, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Titus Iliuţă, Petru Brumă, Alexandru Răzvanţă, Cătălin Petrache, Mircea Pană, Florian Barbu, Răzvan Bodgănescu, Adrian Biro, Nicolae Dumitru, Valentin Dobre, Constantin Bichir şi Maria Brăileanu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.
Procurorii DIICOT susțineau că în perioada 2003 – 2009, Titus Iliuţă, în calitate de acţionar şi administrator al SC Prisma Prod San (societate care datora bugetului de stat accize pentru producţia şi comercializarea de alcool şi băuturi alcoolice) și al SC Gudmark SRL Bistriţa, prin înregistrarea în contabilitatea celor două societăţii a unor achiziţii de bunuri şi prestări de servicii nereale, în sumă totală de 319.041.390.607 de lei vechi, a prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 64.230.715.235 de lei vechi.
Titus Iliuţă a fost acuzat că ar fi iniţiat constituirea unei asocieri în scopul săvârşirii de infracţiuni, din care făceau parte alte 11 persoane, ce acţionau pe raza municipiului Bucureşti şi care controlau un număr de 24 societăţi comerciale fantomă. „În perioada 2003 - 2009, membrii grupării au eliberat, în numele şi pe seama societăţilor fantomă pe care le controlau, un număr total de 275 de documente fiscale ce făceau în fals dovada comercializării de bunuri şi prestării de servicii, în valoare totală de 319.041.390.607 de lei vechi (opt milioane de euro)” - mai susțineau procurorii la acea vreme.
FOTO: adevarul.ro