Craciunul este o sarbatoare universala, avand insa anumite caracteristici in functie de religie, popor, continent. Bucuria Craciunului reuneste familiile in jurul bradului de Craciun decorat cu ornamente specifice. In acest timp se pot auzi pretutindeni colinde si cantece de Craciun.
Cati dintre noi stiu oare ca impodobirea bradului de Craciun precum si globurile felurite cu care-l decoram au aparut pentru prima data la popoarele germanice in secolul al-XIX-lea, de unde s-au raspandit in restul Europei si ulterior pe alte continente.
"Stille Nacht" cel mai raspandit si logeviv colind, interpretat in peste 300 de limbi si dialecte, ia nastere tot la inceputul secolului al-XIX-lea in acelasi prolific spatiu cultural germanofon. Aparut acum doua secole, calendarul de Advent devine extrem de popular, fiind exportat in peste 30 de tari, fascinandu-i in special pe americani. Menirea lui era de a-i face pe copii sa perceapa timpul scurs de la debutul Adventului si pana la mult asteptata sosire a lui Mos Craciun. De aceeasi popularitate se bucura si coronita de Advent.
Acestea sunt doar cateva aspecte care le-au determinat pe profesoarele de limba germana Botezatu-Bob Costelia si Rusu Mihaela sa initieze un parteneriat intre Scoala Generala "L. Blaga" si Scoala Generala Numarul 1. Parteneriatul are ca principal obiectiv cunoasterea mai aprofundata de catre elevii celor doua scoli a traditiilor si obiceiurilor specifice sarbatorilor de iarna a poporului german si prin extindere a popoarelor vorbitoare de limba germana. In subsidiar s-a subliniat influenta exercitata de acestea asupra altor culturi.
Primul punct in derularea acestui parteneriat l-a constituit expozitia de colaje pe diferite teme dintre care amintim "Istoria calendarului de Advent, a bradului si podoabelor de Craciun", "Masa festiva de Craciun in Europa".
Elevii au dat dovada de mult talent si ingeniozitate in confectionarea unor braduti ecologici de Craciun, cu podoabele aferente realizate in culorile Germaniei. Oaspetii de la Scoala Generala Numarul 1 au fost intampinati cu "Christstollen", turta dulce si "Plätzchen", acestea din urma preparate dupa retete traditionale de catre elevele din clasa a-VI-a A de la Scoala "L. Blaga", dovedind reale veleitati gastronomice, concluzie desprinsa din reactiile si comentariile oaspetilor. In aceeasi locatie a fost proiectat si filmul "Der kleine Tannenbaum".
Un moment solem l-a constituit interpretarea colindelor ce au rasunat in sala "J. Monnet" respectiv in sala "Europa" a celor doua scoli implicate in proiect. Ne-a incalzit, de asta data la propiu, ceaiul de Craciun "der Weihnachtstee" pregatit pentru oaspetii lor de elevii de la Scoala Generala Numarul 1.
Complementara activitatii de invatare la clasa, activitatea extrascolara are si o dimensiune sociala, urmarind exersarea deprinderilor de comportament social al elevilor implicati si favorizand stabilirea unor bune relatii de colegialitate si prietenie. Aici isi are punctul de plecare crearea unei casute de corespondenta on-line unde,la libera lor alegere, elevii isi vor putea trimite felicitari de Craciun/ Anul Nou on-line, impresii legate de activitatea derulata, etc.
Multumim conducerii celor doua unitati scolare Scoala Generala "L. Blaga" si Scoala Generala Numarul 1 pentru sustinerea oferita fara de care evenimentul nu s-ar fi putut realiza.
"Frohe Weihnachten!", "Craciun fericit!"
prof. Botezatu-Bob Costelia
prof. Rusu Mihaela