Toţi creştinii ştiu că Paştele nu poate trece fără tradiţionalele preparate din carne de miel fie că e servit ca friptură, drob sau ciorbă. Ce nu știu însă mulți este că mielul îl simbolizează pe Iisus Hristos care s-a răstignit pe cruce pentru răscumpărarea păcatelor omenirii.
Paştele este una dintre cele mai mari sărbători creştine şi toţi cei care sărbătoresc Învierea Fiului lui Dumnezeu se pregătesc aşa cum se cuvine pentru a cinsti sfintele sărbători pascale, iar de pe masă nu pot să lipsească bucatele gătite după reţete tradiţionale.
De pe masa de Paşte nu trebuie să lipsească ouăle roşii, prăjiturile, cozonacii, vinul roşu şi bucatele făcute din carne de miel. Imediat după ce vin de la slujba de Înviere, creştinii ciocnesc câte un ou roşu, iau puţină pască şi apoi savurează bunătăţile pregătite de gospodine. Mâncarea de bază este friptura de miel, pregătită cu mirodenii alese şi stropită cu vin roşu.
Carnea de miel este de Paşte un simbol important şi pentru creştini. De Paşte se mănâncă miel deoarece acest animal blând și nevinovat aduce aminte de Iisus, care a fost numit “Mielul lui Dumnezeu care spală păcatele lumii”. Fiul lui Dumnezeu s-a răstignit pe cruce pentru a spăla păcatele grele ale omenirii.
Mielul sacrificat pentru masa de Paşte şi bucatele pregătite din carnea acestuia trebuie să îi aducă fiecărui creştin aminte că Iisus Hristos s-a sacrificat pentru ca și păcatele lui să fie iertate.