Preţul mic cu care este cumpărat laptele de la fermierii şi ţăranii bistriţeni îl nemulţumeşte pe Stelian Dolha. Deputatul ar vrea să fie dată o lege prin care producătorii să fie ajutaţi să primească mai mulţi bani pentru lapte.
Săptămâna trecută liberalul Stelian Dolha s-a întâlnit cu fermierii şi ţăranii din zona Sânmihaiu de Câmpie. Deputatul a discutat cu aceştia despre problemele pe care le întâmpină atunci când vine vorba despre agricultură şi de soluţiile de care ar fi nevoie pentru depăşirea acestora. Dolha susţine că o mare problemă este pentru producătorii de lapte, care deşi au cheltuieli mari pentru întreţinerea animalelor, primesc foarte puţini bani pentru laptele pe care îl vând.
"Săptămâna trecută la Sânmihai am vorbit despre o lege mult aşteptată de către fermieri, legea laptelui. Dacă ne uităm în acest moment pe această filieră a laptelui, de la un capăt la altul vedem o diferenţă de preţ de la producător la raft foarte mare. Se începe cu 0,7 bani/ litru şi ajunge la raft la peste 3,4 sau chiar 5 lei. Cu toţii ne întrebăm de ce?! Până acum nu a existat o lege a laptelui prin care vânzarea de lapte în România să facă obiectul unui contract scris între producător sau asociaţiile de producători şi primii cumpărători sau procesatori", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Stelian Dolha.
Deputatul a explicat că noua lege privind vânzarea laptelui de la producător are o serie de reglementări care vin în sprijinul fermierilor şi al ţăranilor. Mai exact va fi obligatorie semnarea unui contract scris, pe o perioadă de minim şase luni de zile între cumpărător şi vânzător care vor trebui să formeze asociaţii de producători.
"Până acum vânzarea se făcea individual. Se mergea la Ion, Gheorghe, Vasile şi se negocia individual şi din această cauză se dădea un preţ mic. De aceea producătorii, chiar dacă costurile urcau zi de zi, preţul pentru lapte îl aveau acelaşi", a mai spus Dolha.