Fermierii români vor da piept începând de astăzi cu tot cortegiul de consecinţe pe care-l aduce liberalizarea pieţei europene a laptelui. Deşi producătorii români de lapte n-au reuşit niciodată să producă la nivelul cotei alocate României, dispariţia acesteia va deschide aici robinetul pentru supraproducţia din alte state comunitare.
Deşi aceste consecinţe au fost anticipate de ani buni, guvernele ultimilor ani şi conducerea Ministerului Agriculturii n-au fost în stare să facă mai nimic pentru întărirea fermierului român. În lupta inegală cu fermierii europeni, uniţi în asociaţii şi cooperative viabile, subvenţionaţi consistent de ani buni agricultorii români sunt vulnerabili, dispersaţi, majoritatea rămaşi la limita subzistenţei, fără umbrele de protecţie şi încurcaţi de un hăţiş legislativ.
La şedinţa de ieri a comisiei de Agricultură a Camerei Deputaţilor, la fel cum s-a întâmplat în ultimele luni, fermierii, prin reprezentanţii lor din asociaţiile naţionale au dat glas disperării. Ei spun că 60% dintre cei care mai vând lapte acum vor dispărea în scurt timp, incapabili să facă faţă unui concurenţe care aduce în România şi la 0,4 lei litrul. Că procesatorii pun deja condiţii imposibile iar fabricile de lapte îşi închid centrele de colectare. Că legea contractelor la lapte nu funcţionează şi că legislaţia specifică, în special ordonanţele se bat cap în cap cu hotărârile aceluiaşi guvern.
Acum în ceasul 12 şi un minut fermierii cer să nu fie abandonaţi şi cer ca măsurile de sprijin să devină prioritare, pentru a mai diminua din impact.
Pentru sprijinirea lor grupul PNL din comisia pentru agricultură va urgenta dezbaterea iniţiativei legislative care să întoarcă la producător pentru investiţii diferenţa de cota de tva de la 24 la 9%. Apoi va prioritiza o iniţiativă legislativă privind etichetarea laptelui, precum şi stimularea subvenţionării furajelor.
Etichetarea laptelui va permite consumatorului să facă diferenţa între laptele praf şi laptele de la producător, dar şi între laptele produs în România şi cel din spaţiul comunitar. Producătorii au cerut şi măsuri viabile care să stimuleze asocierea în cooperative , dar şi desfacerea mărfii acestora, ca produse autohtone în supermarket-uri şi pieţe volante.
Deputat PNL, Stelian Dolha