Mii de fermieri se confruntă în aceste zile cu o situaţie dificilă, imposibil de anticipat până în urmă cu câteva luni. Au aflat că riscă să nu mai primească subvenţiile pe cap de bovină din pricina unui ordin al ministrului agriculturii, 920/2013, emis şi semnat la mijlocul lunii septembrie.
Ordinul, care abrogă un altul din 2010 introduce câteva condiţii care elimină din start din schemele de subvenţionare extrem de mulţi fermieri.
O categorie vizată este cea a agricultorilor, care accesând măsura 141, a fermelor de semisubzistenţă, au fost obligaţi pentru a fi eligibili să-şi deschidă PFA-uri şi să-şi transfere aici cota de lapte pentru a demonstra că vând lapte. Cei mai mulţi, forţaţi de condiţiile de eligibilitate şi-au transferat cota de lapte pe forma fiscalizată, dar şi-au lăsat animalele în schimb tot pe persoane fizice.
Pe ei noul ordin, 920, îi lasă de aici înainte fără subvenţiile pentru bovine. În aceeaşi situaţie s-au trezit mulţi alţii. Cei care au moştenit exploataţia agricolă înainte de 31 ianuarie 2013, dar certificatul de moştenitor a fost încheiat după această dată, sau chiar dacă a fost operat înainte nu a fost înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor . Şi situaţiile de acest gen continuă pentru moştenitorii celor care au decedat după această dată de referinţă, pentru cei care au cumpărat exploataţii după acest termen si pentru multe alte cazuri diverse.
Dincolo de toate aceste date tehnice, de condiţii şi obligativităţi, unele impuse de realităţile diferite faţă de anul 2010, altele izvorând dintr-un exces de zel tipic birocraţiei româneşti, se ridică o întrebare simplă. De ce pur şi simplu subvenţia nu urmează exploataţia? Este mai simplu şi mult mai practic. Se schimbă proprietarul, fie prin cumpărare, fie prin deces, subvenţia o va primi noul proprietar. Fără condiţii inutile, fără stres.
Şi încă nu este prea târziu. APIA primeşte încă solicitări pentru schemele de subvenţie pentru bovină, până în 28 octombrie, iar cererile sunt acceptate pentru toată lumea. Aveţi, deci câteva zile la dispoziţie, domnule ministru Daniel Constantin să modificaţi ordinul! Stă în puterea dumneavoastră să schimbaţi, cu câteva cuvinte soarta a mii de fermieri. Să nu uităm că-i aşteaptă zile grele. Din ianuarie 2014 nu mai pot vinde laptele neconform, iar din 2015 se suspendă cotele de lapte. Haideţi să le acordăm, cât stă în puterea noastră un răgaz, nu să le tăiem din puţinele drepturi pe care le au!
Cu stimă,
deputat Stelian Dolha