„Ori ne vinzi laptele cu preţul acesta, ori rămâi cu el” - spune deputatul Dolha că aud foarte des micii producători de lapte de la procesatori, acest tip de negociere semănând mai mult cu un șantaj. Astfel, producătorii de lapte sunt nevoiţi să îşi vândă laptele cu preţuri foarte mici de frică să nu rămână cu el.
Dolha a făcut această afirmaţie în cadrul unei dezbateri publice legată de valorificarea laptelui produs de fermierii şi ţăranii din Bistriţa-Năsăud.
Dezbaterea a fost organizată de Radio Someş în parteneriat cu Instituţia Prefectului, întâlnire la care participă reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare, ai Camerei Agricole, ai Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, ai Consiliului Judeţean, Prefecturii, parlamentarii bistriţeni dar şi fermieri şi producători de lapte.
Stelian Dolha a fost primul dintre parlamentarii bistriţeni care a luat cuvântul în cadrul acestei întruniri. Acesta este foarte bucuros că a fost organizată o astfel de dezbatere pe acestă temă pentru că din punctul său de vedere preţul mic al laptelui este o problemă care trebuie neapărat rezolvată.
„Micii producători aud destul de des sintagma: dacă nu dai laptele cu preţul acesta, rămâi cu el. Trebuie neapărat făcut ceva şi mă bucur că în sfârşit se discută despre această problemă” - a spus deputatul.
Dolha a mai precizat că în curând va fi dată legea laptelui, lege care va veni în sprijinul producătorilor de lapte. Dolha susţine că în primul rând ferimierii şi ţăranii trebuie să se constituie în asociaţii pentru a avea mai multă putere şi greutate în negocierea prețului.
România se află la coada clasamentului în ceea ce priveşte topul ţărilor în funcţie de preţul cu care laptele se cumpără de la producător.
Spre exemplu, în judeţul Bistriţa-Năsăud, laptele de la fermieri şi ţărani se cumpără cu preţuri între 0,70 lei şi 0,90 lei, iar pe rafturile magazinelor litrul de lapte din care s-a luat grăsimea și este frumos ambalat ajunge şi la 5 lei.