Un stejar care are 700 de ani vechime ar putea ajunge pe lista monumentelor naturii dacă proiectul inițiat de GAL Bârgău-Călimani va primi finanțarea. Legenda spune că aici a fost mai întâi stejarul și abia apoi a fost construit satul de sași.
Stejarul este situat chiar în centrul localității, în fața școlii și vârsta lui a fost estimată de experții silvici la 700 de ani.
„Are un diametru de 2,1 metri și o circumferință de 7,1 metri. Intenționăm să îl declarăm monument al naturii având în vedere vechimea acestuia. Este un punct de reper atât pentru noi cât și pentru hărțile geologice și ar fi bine să îl putem proteja” spune Dan Pintea – președinte GAL FDZR Bârgău-Călimani.
Sătenii își amintesc de stejar încă din copilărie: „la fel de gros era când eram copil, și bunica mea îl ține minte tot așa de gros. Este simbolul satului, fără el satul ar fi pustiu. A mai fost unul aici, nu chiar așa gros, dar a pus azotat CAP-ul și s-a uscat înainte de revoluție” povestește Vasile Ivașcu.
Sătenii sunt încântați de inițiativa Grupului de Acțiune Locală care militează pentru ca stejarul secular de la Orheiu Bistriței să fie declarat monument al naturii mai ales că arborele este perfect sănătos și este iubit de întregul sat. Copacul are peste 20 de metri înălțime și copiii se bucură de răcoarea umbrei sale în zilele fierbinți de vară.
Într-o conferință de presă desfășurată la finalul acestei săptămâni reprezentanții Grupului de Acţiune Locală Federaţia pentru Dezvoltarea Zonei Rurale „Bârgău – Călimani” au anunțat că lucrează la un proiect prin care stejarul să fie declarat monument al naturii și astfel să fie ocrotit de lege.
La doar câțiva kilometri de Orheiu Bistriței, pe drumul care leagă Jelna de comuna Cetate există o pădure de stejar ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 79 hectare și care este protejată de lege, aici crescând o specie rară de lalele – lalelele pestrițe.