Datorii la stat de 6,5 milioane de lei. Trei bănci care vreau înapoi 15 milioane de lei. Furnizori care așteaptă cu sufletul la gură să-și poată recupera banii, care, adunați, dau diferența până la 87 milioane de lei. Adică aproape 19 milioane de euro. Tabloul falimentului GOMAR LUX. Cine s-a așezat primul la masa credală? Incredibil, dar adevărat.
Cele mai multe datorii le are GOMAR LUX la nimeni altcineva decât ... GOMAR ELECTRIC! Firmă din propriul grup, cu aproape aceeași asociați ca și prima! Intrată și ea sub protecția Legii 85, adică și-a cerut singură insolvența! Pe o listă a creditorilor, întocmită chiar de administratorul GOMAR LUX, Gavril Gorea, GOMAR ELECTRIC apare ca fiind firma care are de recuperat cei mai mulți bani de la sora sa de suferință: peste 46 milioane de lei, adică mai mult de jumătate din totalul datoriilor companiei falimentare.
Surprizele nu se opresc aici. O altă firmă din grupul GOMAR, pe numele său GEVOLT ELECTRIC, ce îi are asociați pe Gabriel Gorea și soția sa, Damaris, are facturi neplătite de GOMAR LUX de peste 6 milioane de lei. Cu mai puțin de un milion de lei îi este datoare GOMAR LUX încă unei firme de casă: BELGODI SRL, în care asociat unic este fiul fondatorului companiei de la Viișoara, Gabriel Gorea, cel ce a preluat frâiele tuturor afacerilor familiei.
Lista creditorilor GOMAR LUX include și trei bănci. Campioană la creanțe de recuperat la masa credală este, de departe, Banca Transilvania. Cu peste 13,6 milioane de lei, pentru care va sta la coadă pentru a-i recupera, după prioritara GOMAR ELECTRIC. Celelalte instituții financiar bancare care au bani dați la GOMAR LUX sunt Garanti Bank, cu un milion de lei și BCR Leasing, cu modesta sumă de 51 mii lei.
Istoria falimentului GOMAR LUX s-a scris și cu 141 de bilete la ordin și CEC-uri, dintre care 2 majore, fără acoperire. Instrumente de plată refuzate, care însumează peste 3 milioane de lei! Așa a intrat GOMAR LUX în evidența Centralei Incidentelor de Plăţi, toate instrumentele de plată fără acoperire fiind emise în lunile august şi septembrie 2014.
Societatea GOMAR LUX SA Viişoara a fost înfiinţată în 1992, având ca principal obiect de activitate "Comerţul cu ridicata al altor maşini şi echipamente". După un moment major de criză, înregistrat în 2009, când i s-a redus la jumătate cifra de afaceri față de anul precedent, firma a reușit să se redreseze în timp, astfel încât la finalul anului 2013 a înregistrat o cifră de afaceri de 163.626.133 lei şi un profit net de 258.911 lei.
Inexplicabil însă, în septembrie 2014, reprezentanţii GOMAR LUX au cerut deschiderea procedurii simplificate de faliment.
Cine mai are de recuperat bani de la GOMAR LUX? Firme din Bistrița, Cluj, Mureș, București. Electrica Furnizare. ANAF. Primăria Bistrița. Și trei creditori persoane fizice!
Citește și Faliment de lux la GOMAR LUX - peste 19 milioane de euro!