Comunitatea evreiasca din Bistrita organizeaza maine festivitati de comemorare a Holocaustului pentru a marca 67 de ani de la inceperea deportarii si exterminarii evreilor din tara noastra. La Bistrita, unde se afla acum Statiunea Pomicola, a fost un lagar in care si-au pierdut viata 300 de evrei.
Maine, incepand cu ora 12.00, la Monumentul Deportatilor, situat pe strada General Grigore Balan, vis-a-vis de Sinagoga, vor avea loc depuneri de coroane in memoria victimelor Holocaustului. In prezent, comunitatea evreiasca din Bistrita mai are doar 20 de membri.
Sinagoga Bistrita a fost construita in 1856 fiind in prezent unul dintre cele mai vechi monumente de cult mozaic din tara, comunitatea evreilor de aici find una formata din evrei askenazizi. Aici, tot pentru a marca aceasta zi, de la ora 19.00, va avea loc un concert omagial sustinut de Formatia celor 12 Violoncele.
Conform presedintelui comunitatii Evreilor din Bistrita-Nasaud, Fredi Deac, "prigoana evreilor din Ardealul de Nord a inceput odata cu ocuparea teritoriului de catre trupele hortyste in 1939 - 1940. In luna mai 1944 s-a pus pecetea finala pe soarta evreilor din Bistrita. Ferma Stromboli, actuala Statiune Pomicola a fost transformata in lagar de concentrare. In mai putin de o luna, aici au murit mai mult de 300 de oameni. Cei 300 de evrei omorati aici au fost considerati „fericiti” pentru ca si-au gasit un mormant. In 2 iunie si in 6 iunie 1944 au fost adunati toti evreii din zona Judetului Somes si din zona Bistritei din acele vremuri. Acestia au fost incarcati in vagoane si trimisi in lagarele de concentrare de la Auschwitz - Birkenau. Trenurile asteptau in zona actualei strazi Lucian Blaga din municipiul Bistrita. In 2 iunie 1944 a plecat din Bistrita un tren cu 3.106 membri ai comunitatii evreiesti, iar in data de 6 iunie a aceluiasi an a plecat spre Auschwitz un alt doilea tren cu 2.875 de evrei. In 1944, populatia evreiasca ajungea la 166.000 de membri."
La finalul Holocaustului, in Bistrita s-au mai intors doar 15.769 de evrei. Alte 10.000 de persoane din comunitatea evreilor din Bistrita, dupa eliberarea din lagar, s-au stabilit in alte tari.
In prezent, in judetul Bistrita-Nasaud exista 72 de cimitire evreiesti, ultimele doua (de la Tarlisua si Breaza) fiind descoperite si reamenajate in acest an. Comunitatea evreilor bistriteni este sprijinita de o organizatie americana, organizatie fondata de evrei romani stabiliti in Brooklyn.
Anastasia CLEPSA