Serviciului Județean de Ambulanță și-a făcut bilantul pe anul trecut: au avut 50.785 de solicitări, adică 140 de cazuri în fiecare zi. În 2014 ambulanțele au fost chemate la 247 de pacienți în cardio-respirator și au ajutat 219 răniți în accidentele rutiere.
Aproape 51.000 de persoane au chemat anul trecut echipajele medicale de urgență fie ale Ambulanței, fie ale SMURD-ului.
Autospecialele SAJ au intervenit la 34.891 de cazuri, celelalte fiind repartizare echipajelor SMURD. Cazurile deservite de personalul de la ambulanță au crescut cu 4,45 la sută față de 2013.
Anul trecut, în peste 25.000 de cazuri echipajele SAJ au fost chemate pentru urgențe și transporturi medicale asistate.
Statisticile nu sunt deloc încurajatoare când e vorba de persoane care au suferit un stop cardio-respirator. Aproape jumătate sunt decedați până la sosirea medicilor, iar din ceilalți, doar inima unuia din zece își reia activitatea.
„Analizând activitatea medicală constatăm că au fost asistate 247 cazuri de stop cardio-respirator, din care 16 pacienți au fost resuscitați iar alți 125 pacienți la care s-au aplicat manevre de resuscitare nu și-au reluat funcțiile vitale. În celelalte 106 de cazuri s-a intervenit la pacienți la care semnele morții biologice au fost instalate la sosirea echipajului, astfel că manevrele de resuscitare nu se impuneau” se arată în bilanțul SAJ.
O bună parte din probleme sunt cauzate de faptul că majoritatea solicitărilor sunt din mediul rural iar cei care cheamă ambulanța o fac, de multe ori, prea târziu. "Fără oxigen creierul moare în 4 minute" explică conducerea SAJ.
Personalul SAJ a acordat anul trecut primul ajutor în 3044 de cazuri de traumatisme și au avut 2822 de pacienți cu accidente vasculare cerebrale.
"Calculând timpul mediu de ajungere la caz anual, se obţine un timp mediu de 300 sec. (5 min) pentru urban şi 1172 sec. (19 min 32 sec) pentru rural, aceasta prezentând o îmbunătăţire în anul 2014, față de anii precedenți" se mai precizează în bilanțul SAJ.