Programul Rabla 2014 a debutat astăzi. Anul acesta județul are cinci dealeri auto autorizați în acest program. Bistrițenii au început să își scoată la vânzare pe internet rablele pentru a nu păți ca anul trecut când, nu au reușit să își vândă vaucerele în timp util și acestea au expirat.
Nu mai puțin de opt anunțuri de vânzare a rablelor sunt sunt deja postate pe un site de profil. Pe un altul, se află șase anunțuri de vânzare a mașinilor mai vechi de 8 ani și doar unul singur legat de vânzarea unui vaucher Rabla pentru care bistrițeanul cere 1.700 de lei. „Vând voucer electronic 2014. Se merge împreună la dealer, se cedează drepturile asupra voucerului în valoare de 6.500 ron - reducere achiziție” explică vânzătorul.
Ediția din acest an a programului ar putea fi ultima și vine cu o serie de noutăți față de cele anterioare. Astfel, începând de astăzi, bistrițenii pot merge să se înscrie la dealerii autorizați în program pentru a primi tichetele Rabla 2014.
Persoanele fizice care vor să achiziţioneze un autovehicul nou prin Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto Naţional (Rabla) pot merge la dealerii auto şi, ulterior, să-şi caseze maşinile mai vechi de opt ani la centrele REMAT, admise de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).
Conform noilor modificări, o persoana fizică interesată să cumpere o maşină nouă prin programul Rabla trebuie să meargă la dealerul auto pentru a se înscrie în sistemul naţional. "În termen de cinci zile lucrătoare, Administraţia Fondului pentru Mediu urmează să valideze datele înscrise de solicitant, iar în decurs de 30 de zile acesta trebuie să-şi radieze maşina veche din circulaţie şi să semneze un contract de vânzare-cumpărare cu dealerul de la care achiziţionează un autovehicul nou" - explică Evz.
Dacă aceste condiţii nu se întrunesc, tichetul valoric se întoarce în baza naţională, iar solicitantul pierde dreptul de a mai cumpăra o maşină nouă pe baza acelui document. „Pe de altă parte, posesorul unei maşini vechi eligibile pentru programul Rabla 2014 poate transmite voucherul unei alte persoane, dar din prima zi când se prezintă la dealerul auto şi pe baza unei declaraţii semnate pe propria răspundere” mai scrie Evz.
Pentru acest an au fost alocate 20.000 de tichete, din care 17.000 pentru persoane fizice şi 3.000 pentru companii şi instituţii publice. Bugetul total alocat este de 140 de milioane de lei, valoarea fiecărui tichet fiind de 6.500 de lei. Ca și anul trecut, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achiziţionarea unui autovehicul nou.
Pentru a stopa specula cu vouchere, autoritățile au decis ca acestea să fie emise doar în format electronic. În zadar însă... bistrițenii au găsit deja soluții. Nu mai puțin de 8 mașini au fost scoase deja la vânzare pe internet pentru care proprietarii cer între 1200 și 2500 de lei.
Tot ca o noutate, în acest an distribuţia tichetelor nu se va mai face pe judeţe ci în funcţie de cerere. Tichetele electronice vor fi extrase dintr-o bază de date naţională de dealerii auto, pe măsură ce se înscriu solicitanţii.