Isprăvile grănicerilor parcă ne urmăresc și nu este zi în care pe adresa redacției să nu intervină noutați legate de ei. Azi dimineață un cititor ne-a contactat disperat să anunțăm autoritățile că ”nu știu ce grăniceri” taie pădurea de stejari de la Șieu, cu stejari monument, din zona unde se făcea maialul.
Un cititor ne-a contactat azi dimineață să ne anunțe că sătenii din Șieu sunt foarte revoltați că ”nu știu ce grăniceri de la Năsăud” taie pădurea de stejari din zonă. Localnicul era disperat că sub drujbe au căzut și stejarii din zona unde se făcea Maialul, iar pădurea este efectiv ciopârțită. Cititorul nostru ne-a spus că au aflat că s-ar face de fapt o ”răritură”, doar că ”răritura” i se pare cam... rară, arborii fiind tăiați în masă, pe o suprafață de câteva sute de metri pătrați. Omul era revoltat că această pădure era de când se știe ”a Baronului” și zeci de ani nu s-a atins nimeni de ea și acum se taie iresponsabil - in opinia sa de ”nu știu ce grăniceri”.
Contactat vizavi de acest aspect, primarul comunei Șieu, Olimpiu Iuga Napeu, a declarat pentru Bistrițeanul.ro că pădurea de stejari pentru care sunt revoltați oamenii aparține Uniunii Comunelor Grănicerești Năsăudene. Pădurea ”Baronului”, în suprafață de 30 de hectare, a fost retrocedată în 2010-2011 de Comisia locală de fond funciar în baza unui extras CF prin care UCGN se revendica drept moștenitor al pădurii cumpărate de vechii grăniceri de la baronul din zonă. ”Eu înțeleg că oamenii sunt revoltați, dar nu avem ce face. Este o exploatare legală. Răritura se face, cum se zice - în ochiuri și de aia apar acele suprafețe pe care se exploatează total. Această pădure n-a fost niciodată a noastră, a fost a statului, administrată de Direcția Silvică, și noi chiar ne-am judecat cu grănicerii pentru ea. Apoi n-am avut ce face, au venit cu extrasul CF că e a lor, că a fost cumpărată de la baron și le-am dat-o” - a mai declarat primarul din Șieu.
Chiar dacă exploatarea e legală, lăcomia grănicerilor rămâne evidentă. Au tăiat până și stejarii de pe pășunea unde oamenii din Șieu făceau de zeci de ani Maialul, iar decorul arată acum altfel, așa că oamenii pot fi revoltați - au tot dreptul. Din păcate, cu atât vor rămâne...