Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț Bistrița trece printr-o perioadă extrem de dificilă financiar care amenință însăși existența Asociației. Motivul? Taxe pe salarii mari, cheltuieli de întreținere mari, venituri zero de la stat și sprijin financiar redus din mediul privat. Sprijinul vostru este crucial:
Spre deosebire de alte tulburări, copiii cu TSA necesită supraveghere PERMANENTĂ, programe de terapie intensive (4-8h/zi), suport pentru integrare școlară și socială.
Părinții beneficiarilor se implică individual în strângerea de fonduri pentru terapia propriilor copii, și unii reușesc să strângă fonduri pentru a beneficia de terapie exclusiv gratuită, însă nu toți. Pe de altă parte, toate cheltuielile legate de taxe, de angajații care nu lucrează direct în terapie ABA: kinetoterapeutul care oferă servicii gratuite, asistent social), curățenie, acreditări și impozite, întreținere (gaz, curent, gunoi, Internet, telefon, combustibil) – de circa 10.000 de lei/lună - nu pot fi acoperite din eforturile părinților.
De aceea, contribuția și sprijinul dumneavoastră sunt cruciale pentru menținerea nivelului de calitate al serviciilor oferite de AAE și pentru dezvoltarea pe vertical a serviciilor oferite. Avem planuri de viitor mari și dubii serioase că le vom putea implementa fără sprijinul dvs. Sper ca următorul istoric al AAE să vă convingă să fiți și în acest an alături de noi.
Asociația Autism Europa Bistrița oferă din anul 2007 servicii de informare, conștientizare, consiliere și educare, cursuri de formare pentru părinţi, cadre didactice şi specialişti în beneficiul copiilor şi tinerilor cu tulburări din spectrul autist şi tulburări de dezvoltare, al familiilor acestora, al specialiștilor și al comunității.
Serviciile oferite în cadrul Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ sunt susţinute financiar din sponsorizări private, proiecte, donaţiile părinţilor şi efortul comun al personalului format din psihologi clinicieni, psihopedagog, logoped, kinetoterapeut, asistent medical.
Organizaţie înfiinţată de părinţi în 2007, pentru a suplini iniţial lipsa şi ulterior insuficienţa serviciilor de recuperare specializate pentru copii cu TSA, Asociaţia Autism Europa Bistriţa funcţionează azi ca o adevărată reţea de integrare şcolară pentru cei 40 de copii cu vârste între 2-16 ani care beneficiază zilnic sau periodic de diferite servicii sociale de recuperare oferite de centrul de zi.
Specialişti formaţi în terapie comportamentală, cognitiv comportamentală, terapia limbajului, psihopedagogie specială şi kinetoterapie abordează fiecare beneficiar şi familia acestuia global, oferind programe de recuperare psihosocială multisistemice, adecvate nevoilor fiecărui copil.
De la înfiinţare, AAE a desfăşurat următoarele programe şi proiecte, cu impact major asupra perceperii tulburărilor din spectrul autist la nivel comunitar:
-
Seminar gratuit pentru părinţi şi specialiştii din unităţile de învăţământ şi medicale din Bistriţa-Năsăud susţinut de specialişti din Germania (2008).
-
Formarea de terapeuţi, acreditaţi de Colegiul Psihologilor din România (2009)
-
Editarea unei broşuri tematice (400 de exemplare), distribuită medicilor de familie din Bistriţa-Năsăud, precum şi în grădiniţe şi instituţii (2009)
-
Reabilitarea şi extinderea Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa (2009)
-
„Educaţie pentru Autism”, proiect co-finanţat de Primăria Bistriţa (2009). În cadrul proiectului - o echipă de specialişti din cadrul CRRA „Micul Prinţ” a susţinut seminarii cu tema „Integrarea copilului autist în unităţile de învăţămînt preşcolar de masă” în fiecare grădiniţă cu personalitate juridică din municipiul Bistriţa.
-
Training: „Tulburări de perceţie senzorială la persoanele cu autism şi tehnici de integrare senzorială prin joc”, la care au participat 40 de terapeuţi şi părinţi din municipiul Bistriţa (2010)
-
„Grup de suport social pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist şi tulburări conexe” (2011), proiect co-finanţat de Primăria Municipiului Bistriţa
-
Organizare curs – „Intervenţii cognitiv comportamentale – aplicaţii la copiii cu tulburări din spectrul autist”, susţinut de Asociaţia de Psihoterapii Cognitiv-Comportamentale din Romania în colaborare cu Asociaţia Autism Transilvania - 20 de participanţi (2011)
-
„Sală de documentare” pentru familiile copiilor cu TSA şi alte tulburări de dezvoltare (2012), proiect co-finanţat de Primăria Municipiului Bistriţa
-
Premiile antidiscriminare – Ediția 1 (2012), urmată de ediţia a II-a (decembrie 2014) - evenimente publice organizate la Sinagoga Bistrița în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Județean, Primăria Bistriţa şi Societatea de Concerte, în cadrul căruia au fost premiate peste 50 de cadre didactice din judeţ implicate în lupta pentru integrarea copiilor cu tulburări din spectrul autist în învăţământul de masă.
-
Editarea şi lansarea revistei naţionale „2 Elefanţi – o revistă despre autism” şi a site-ului www.2elefanti.ro (2 aprilie 2013) – cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Centrul Judeţean pentru Cultură. Revista a fost distribuită gratuit în 2.000 de exemplare şi este un instrument util pentru părinţii şi cadrele didactice implicate în procesul educativ, vizând ansamblul tulburărilor de dezvoltare ale copiilor. În data de 2 aprilie 2015 a fost lansat numărul 3 al revistei, beneficiind de o largă distribuţie la nivel naţional.
-
Proiectul „Servicii gratuite de kinetoterapie şi stimulare multisenzorială pentru copii cu tulburări din spectrul autist” (2013 şi 2014), co-finanţat de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin care au fost dotate cu materialele necesare sălile de kinetoterapie şi stimulare senzorială din cadrul Centrului „Micul Prinţ”, iar 20 de copii cu tulburări de spectru autist au beneficiat de peste 300 de sesiuni de kinetoterapie şi stimulare multisenzorială.
-
Proiect aquaterapie în parteneriat cu Casa Ema (2015)
-
Proiect de terapie ecvestra în parteneriat cu Caii Lupilor Șieu Sfântu (2015)
-
Terapie psihologică de recuperare și consiliere socio-școlară pentru 90 de copii din judetul Bistrița-Năsăud și județele conexe. (2017)
-
Program gratuit de logopedie – Sponsorizat de Club Lions Bistrița (2017)
-
Program gratuit de terapie prin muzică – Sponsor Alces
http://www.crra.ro/doneaza/
ECHIPA MICUL PRINȚ
Foto Arhivă