Până la 30 de ani a fost un tractorist păcătos, stând mai mult prin cârciumi, necinstindu-se cu femei şi alte spurcăciuni. Dar într-o noapte, întorcându-se beat acasă şi bătându-şi nevasta, a fost sfătuit să intre la mănăstire. Ceea ce a şi făcut. Apoi a pus la punct un sistem de spovedanie ON LINE. Prin webcam sau smartphone. Cum preferaţi...
“Nou: Spovedanie la webcam! Dragii mei am pus la punct şi un sistem de spovedanii on line, bazat pe încredere şi pe respectul faţă de cel de lângă noi. Chiar dacă nu vom fi faţă în faţă cu enoriaşii, vom face tot ceea ce trebuie şi vor putea primi sfaturi şi răspunsuri la problemele lor....”
Cam aşa sună una dintre invitaţiile la care orice bistriţean prea grăbit pentru a ajunge la biserică – are acces foarte simplu, dacă are un calculator conectat la internet. Este suficient să-şi programeze spovedania la o adresă de e-mail şi să stabilească ora şi ziua în care este disponibil în faţa camerei web.
Întrebarea este: funcţionează o asemenea metodă aflată la îndemâna oricărui cetăţean contemporan, dotat cu tehnică şi timp mereu insuficient în comparaţie cu necesităţile şi nevoile actuale? Merită să te instalezi la ceas de seară în faţa webcam-ului? Sau este de preferat, pentru o maximă şi eficientă utilizare a timpului liber – este de preferat chiar pauza de prânz de la serviciu?
Statisticile arată că aproape 75% dintre români merg la biserică de Paşti, însă doar 33% dintre credincioşi se spovedesc de sărbători.
41% dintre români recunosc că nu prea obişnuiesc să se spovedească, iar alţi 21% sunt nehotărâţi dacă să-şi mărturisească din păcate în faţa preotului sau nu.
Din nefericire pentru credincioşii care aleg să-şi mărturisească păcatele on-line – chiar dacă metoda nu e condamnată, ea nu este nici acceptată cu braţele deschise şi, colac peste pupăză – se pare că harul, taina şi Sfânta Împărtăşanie nu ştiu să “umble” on-line.
''Harul nu merge online. Ar putea fi privită gândind la tehnica de astăzi ca o descărcare sufletească. Dar nu are de-a face nimic cu sfânta taină a spovedaniei" a povestit părintele Vasile Ailioaei pentru Pro TV.