Consilierii locali au în mapele de şedinţă o solicitare care vine din partea directorului spitalului, Mircea Gelu Buta, de a aloca bani pentru plata cheltuieilor de funcţionare şi întreţinere ale spitalului. În cele 50 de pagini ale adresei, directorul Buta explică că şi alte oraşe dau bani spitalelor.
Chiar dacă an de an primesc zeci de milioane de lei de la bugetul judeţului pentru funcţionarea cele mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, conducerea Spitalului de Urgenţă Bistriţa-Năsăud susţine că aceştia nu sunt suficienţi.
Ei au cerut de la bugetul oraşului alocarea unei sume de 2 milioane de lei pentru plata cheltuieilor de funcţionare şi întreţinere ale spitalului, motivând că 9.000 dintre cei aproximativ 35.000 de pacienţi pe care îi are spitalul în fiecare an sunt din municipiului Bistriţa.
Cererea depusă de conducerea spitalului a fost analizată de angajaţii municipalităţii care, în raportul făcut către consiliul local arată că „nu am identificat în acest moment temei legal pentru alocarea sumei solicitate”.
Solicitarea venită din partea spitalului şi raportul întocmit de municipalitatea vor fi analizate în şedinţa din această săptămână a Consiliului Local Bistriţa.
La cererea de alocare a celor 2 milioane de lei conducerea spitalului a anexat acte de la autorităţile locale din Suceava şi Cluj-Napoca care au dat bani spitalelor însă reprezentanţii Primăriei Bistriţa susţin că acestea nu pot fi aplicate la noi, cele două municipii alocând bani pentru reparaţii şi achiziţie de aparatură medicală nu pentru cheltuieli de întreţinere.
De la Consiliul Judeţean, cel care are în responsabilitatea finanţarea spitalului judeţean, anul acesta a fost alocată o sumă de peste 14 milioane de lei, din care 2 milioane pentru cofinanţarea programului de reabilitare termo-energetică a Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului.