Spitalul caută o firmă care să construiască un nou bloc operator. Pentru lucrările este dispus să cheltuie peste 21 de milioane de lei, o parte din bani fiind alocaţi deja de Ministerul Sănătăţii. AFLĂ ce modificări se vor face şi ce secţii se mută “la spitalul mare”.
5 milioane de lei a alocat Guvernul, prin Ministerul Sănătăţii pentru “extinderea prin supraetajare pavilion P+2 şi transformare în P+4 în vederea construirii unui bloc operator centralizat şi spaţii medicale”. Banii au fost alocaţi deja şi, fără să stea pe gânduri, conducerea spitalului a scos la licitaţie execuţia lucrării.
În expunerea de motive legată de alocarea acestei sume Guvernul explică că “Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud îşi desfăşoară activitatea în 7 locaţii, cu dispersie mare în raza municipiului, fapt care îngreunează considerabil activitatea medicală şi determină creşterea semnificativă a costurilor administrative. Prin derularea obiectivului „Extindere prin supraetajare pavilion P+2 şi transformare în P+4 în vederea construirii unui bloc operator centralizat şi spaţii medicale” în cadrul locaţiei sediului cental situat pe str. G-ral Grigore Bălan nr. 43, se va realiza un bloc operator centralizat. Construirea unui bloc operator centralizat este absolut necesar având în vedere gradul ridicat de uzură fizică a celui existent, aproximativ 85%. Blocul operator a fost pus în funcţiune în anul 1973, dată de la care nu s-au mai făcut reparaţii şi modernizări de importanţă majoră deoarece nu se puteau realiza în paralel cu desfăşurarea activităţii medicale. La nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa Năsăud, prin derularea şi realizarea obiectivului „Extindere prin supraetajare pavilion P+2 şi transformare în P+4 în vederea construirii unui bloc operator centralizat şi spaţii medicale”, se va creea un spaţiu medical nou, cu respectarea circuitelor potrivit normelor în vigoare, prin supraetajarea unui pavilion cu două etaje”.
Pentru această investiţie care implică lucrări de amenajare şi compartimentare, realizarea de instalaţii de climatizare, ventilare, dotarea cu instalaţii moderne performante, de acces, înregistrare şi supraveghere, dotarea cu instalaţii de alarmare şi stingerea incendiilor, instalaţii de telefonie şi internet, instalaţii gaze medicale, dotare cu echipament tehnologic şi aparatură medicală specifică blocurilor operatorii.
Valoarea estimata este de 21.484.437 din care: - 10.681.691 sunt bani alocaţi pentru lucrări de construcţii şi instalaţii, alţi 10.268.660 lei reprezintă echipamente tehnologice şi funcţionale cu montaj - 213.633 lei pentru organizarea de şantier şi o sumă de 213.633 lei reprezintă “diverse şi neprevăzute”.
Conform noului proiect, în clădirea care va fi amenajată, la etajul trei se va realiza Blocul operator centralizat cu 8 săli de operaţii (3 săli – Chirurgie generală, 2 săli – Ortopedie-traumatologie, 1 sală – Urologie, 1 sală – O.R.L., 1 sală – Oftalmologie ) şi vor fi mutate sălile de operaţii existente în noile săli de operaţii. La etajul patru se vor muta secţiile de chirurgie şi ortopedie-traumatologie.
“În zonele eliberate de sălile actuale de operaţii se va extinde secţia de A.T.I. iar în zonele eliberate de secţiile de chirurgie şi ortopedie-traumatologie se vor muta secţii de Recuperare, Oftalmologie şi O.R.L. care la această dată funcţioneză într-un complex spitalicesc care a făcut obiectul unui proces de retrocedare, finalizat cu repunerea în posesie a proprietarului de drept” mai explică Ministerul Sănătăţii.
Firmele care vor să amenajaze noua construcţie pot depune oferete până pe 23 octombrie, teremenul de finalizare al noului bloc operator fiind de 36 de luni.