Chiar dacă anul trecut municipalitatea a refuzat să aloce 2 milioane de lei pentru plata cheltuielilor de întreținere și funcționare a spitalului, motivând că nu au găsit un cadru legal prin care să aloce această sumă, conducerea spitalului își mai încearcă norocul încă o dată. Se pare că tot în zadar...
Spitalul de Urgență Bistrița-Năsăud are de recuperat o datorie de peste 9 milioane de lei. De la cine? Nimeni nu știe! Casa Județeană de Asigurări de Sănătate decontează un număr fix de servicii adică de pacienți care pot fi tratați în spitalul de la Bistrița. Numărul acestora este însă unu mult prea mic comparativ cu numărul real al bolnavilor care ajung la spital.
Directorul spitalului, dr. Mircea Gelu Buta, anunța că de exemplu, pentru luna în curs conform contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, ar trebui să primească și să trateze 1400 de pacienți.
Deja la jumătatea lunii medicii de la spital trataseră deja numărul respectiv de pacienți și asta ar fi însemnat să își închidă porțile pentru că, Casa de Asigurări de Sănătate, nu decontează serviciile și tratamentul făcut de spital cu pacienții care depășesc numărul de 1400.
Conducerea spitalului nu poate însă închide porțile instituției și să nu mai primească bolnavi dar nici Casa de Asigurări de Sănătate nu poate să decontează decât sumele prevăzut în contract.
Președintele Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate, Camelia Ilișuan, spunea că datoriile pe care spitalul le are de recuperat ar trebui susținute din alte surse, nu din cele date de CAS.
În ultimii trei ani spitalul din Bistrița a tratat pacienți în plus față de contract care înseamnă un efort bugetar de 9 milioane de lei în plus față de ceea ce au primit de la casa de asigurări de sănătate.
În aceste condiții la începutul lunii august 2014 Spitalul Județean de Urgență Bistrița solicita Consiliului Local al municipiului Bistrița alocarea unei sume de 2 milioane de lei din bugetul local pentru plata cheltuielilor de întreținere și funcționare a spitalului.
Consilierii au respins cererea venită de la spital după ce executivul primăriei a anunțat că nu a găsit nici o variantă legală prin care spitalului să-i fie alocată suma respectivă.
Luna aceasta, în ședința de mâine, consilierii municipali vor analiza din nou solicitarea venită de la Spitalul Județean de Urgență care cere aceeași sumă și în acest an și explică că există spitale din Cluj care primesc bani de la primăria municipiului Cluj-Napoca. Cu toate acestea, angajații municipalității susțin că nu au identificat până în acest moment un temei legal pentru alocarea sumei solicitate dar, totuși, pentru lămurirea definitiva situației și pentru o poziție clară vor solicita clarificări Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
În noua adresă pe care conducerea spitalului a înaintat-o la începutul lunii ianuarie către Consilul Local al municipiului Bistrița se arată că din cei aproximativ 35.000 de pacienți care ajung într-un an calendaristic în grija medicilor de la Spitalul Județean de Urgență, 9000 sunt locuitori ai municipiului Bistrița și ai cartierelor arondate.
Spitalul a cerut alocarea de la bugetul orașului a sumei de 2 milioane de lei aceasta fiind repartizată, în ideea conducerii spitalului astfel: investiții un milion de lei și cheltuieli de întreținere și funcționare – un milion de lei.
„Alocația bugetară va fi utilizată în cadrul proiectului de investiții supraetajate pavilion P + 2 și transformare în P + 4 în vederea construirii unui bloc operator centralizat și spații medicale, Faza a II-a. Valoarea lucrărilor ce urmează să fie executate în Faza a II-a este de 24 milioane lei, până în prezent fiind executate lucrări în valoare de 3,6 milioane lei din fonduri alocate de către bugetul de stat prin Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. La finalizarea investiției locuitorii municipiului Bistrița și ai județului vor beneficia de un bloc operator de nivel european, cu săli de operații și dotare specifică precum și de noi spații medicale (vor fi 108 paturi de spital organizate în saloane de 1,3 și 4 paturi)”.
Chiar dacă în adresa trimisă municipalității conducerea spitalului arată că și în alte părți consiliile municipale alocă sume pentru cheltuielile spitalelor, angajații municipalității spun că Spitalul de Urgență Bistrița-Năsăud este o unitate sanitară publică de interes județean de a cărei finanțare se asigură prin bugetul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, conform legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
"Prin urmare, această unitate în raport cu consiliul local al municipiului Bistrița nu are calitate de ordonator terțiar al de credite și nu poate beneficia, potrivit legii, de fonduri pentru susținerea finanțării cheltuielilor de întreținere și funcționare a spitalului, respectiv cheltuieli de capital întrucât acestea presupune întocmirea unui buget de cheltuieli, pe capitole subcapitole titlul și aliniate ori acest lucru nu este posibil și legal potrivit legii finanțelor publice locale decât pentru instituțiile din subordinea de directă. Textele legale la care se referă solicitantul se aplică doar autorităților locale care au spitale ca și instituție în subordine directă” se arată în răspunsul dat de Direcția Economică și de Direcția Administrație Publică și Juridic a primăriei municipiului Bistrița, poziția acestora urmând să fie discutată în ședința de mâine a consiliului local.
Șansele ca acești bani să fie însă alocați spitalului de Urgență Bistrița-Năsăud sunt însă aproape nule.