Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  38 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Spectacole artistice deosebite la Serbarile Bistritei Medievale 2011

23/06/2011 15:09:42  
Editia din acest an a Serbarilor Bistritei medievale propune spectatorilor cateva momente deosebite. Incercam sa le trecem in revista!

Turnul Dogarilor, vineri, ora 18.00. Daca vreti sa intrati cu adevarat in atmosfera festivalului medieval, va trebui sa fiti la Turnul Dogarilor, pentru momentele de animatie stradala de acolo. Lupte, dansuri, muzica medievala si… putina istorie! Si, desigur, pentru vizitarea Turnului. Spectacolul va continua la scena mica, de pe Pietonal.

Parada medievala, sambata ora 16.00. Am scris despre ea, credem ca a venit vremea sa imbracati un costum medieval si sa intrati alaturi de cavaleri si domnite in aceasta Parada. Veti simti o inefabila infiorare, privind orasul istoric din ea!

Scenariul istoric Pfaffenbruder, fierarul din NOSA, sambata ora 17.20. A venit vremea sa stim mai multe despre istoria acestui oras. Locuim in el si parca nu putem trece de bariera anilor patruzeci-cincizeci, sa privim in veacurile dinainte. Din acele veacuri au ramas pentru noi aceste monumente inegalabile: Biserica Evanghelica, Turnul, Sugaletele, Casa Judelui. Dupa ce le-au ridicat cu truda si sacrificii enorme, locuitorii Bistritei le-au aparat de diferitii agresori cu sacrificii, cu vitejie. Eroul de la 1602, Pfaffenbruder fierarul este un asemenea personaj, care ar trebui sa-si gaseasca locul in manualele de istorie, din scoli. Cum inca nu se intampla acest lucru, spectatorii il vor putea intalni in scenarizarea istorica de sambata, alaturi de un alt personaj din istoria orasului, Andreas Amend, Capitanul Garzii de Bistrita.

Concert interetnic clasic tiganesc cu Lavinia Raducanu&Rromak, sambata, ora 21.30., la scena mare. Un concert care nu trebuie ratat in niciun chip, intrucat muzica Laviniei Raducanu este absolut deosebita! Iata cum s-ar putea descrie, pe scurt, acest moment artistic:

Doi ani consecutiv au jucat cu “casa inchisa” pe toata perioada Festivalului de Teatru de la Avignon show-urile DA LJUBA si DJANGOFOLLLIES. Taraf preponderent din corzi (alcatuit din 8 rromi pur sange din Ucraina, Ungaria, Serbia – stabiliti in Timisoara si avand, dincolo de temperament, un rafinament conferit de Conservator si de activitatea muzicala in teatrele din vestul tarii si tarile vecine.), alaturi de o soprana cu calitati exceptionale care isi dirijeaza ansamblul cu spatele!

In costume autentice (lucrate chiar de femeile din grup) si dialect SINTI, repertoriul alcatuit din clasice teme gitane (rusesti – partial facute cunoscute de “Satra” lui Loteanu, balcanice – lansate de filmele lui Kusturica) dar si de “jazz a la tzigane” sau swing manouche (stil lansat de Django Reinhardt in Franta anilor ’40 cu unicele 2 degete pe chitara) orchestrat pentru partituri de voce creaza acea atmosfera care nu conduce spre nimic derizoriu sau kitch (lucruri cu care sunt asociati rromii de obicei), ci reinvie patosul trairilor, farmecul libertatii de exprimare fara nici o ingradire (fie ea teritoriala, lingvistica sau atitudinala).
O rafinata invitatie la buna dispozitie facuta in singura limba universala: cea a energiei. (Dana Cristescu).

Grupul Nosa si Garda de Bistrita – coregrafie Herr Manelig, sambata, ora 22.30. O reinterpretare coregrafica de exceptie a piesei trupei Haggard, dupa concertul acesteia de la Heidenfeld, din luna august 2010. Coregrafia a fost gandita de actrita Alina Talos (instructoarea formatiei) si a fost apreciata la superlativ pe scena concertului, de trupa germana de rock medieval, Haggard!

Scoala tinerilor scutieri si a galeselor domnite, sambata si duminica la scena mica. La fel ca anul trecut, animatorul scolii de arte medievale va fi Cavalerul Emil Hartmann, Magister Cavalerismus!

Concertele trupei ungare Bordo Sarkany, pe toata durata festivalului! Primul dintre ele la Turnul Dogarilor, apoi, alternativ, pe cele doua scene ale festivalului. Bordo Sarkany, trupa medievala de cimpoaie si tobe!

Domnita Bistritei, sambata si duminica, la scena mare. Vor fi opt concurente, care isi vor etala frumusetea si indemanarea, fiindca si domnitele trebuiau sa stie face cate ceva, in secolele medievale ale Europei. Castigatoarea va fi desemnata de un juriu, dar si publicul isi va putea alege favorita!

Spectacolul medieval Lupus Dacus, duminica ora 19.30, la scena mare. Spectacolul va fi sustinut de trupa aradeana de muzica medievala Grafic, rebotezata Lupus Dacus si de Ordinul Cavalerilor Lup din Targu Mures. Regia ii apartine lui Liviu Pancu, director artistic in ultimii ani al festivalului de arta medievala de la Sighisoara.

Concert Nightlosers, duminica ora 21.30. Menestrelii veacului XXI la Bistrita medievala, cei de la Nightlosers nu au mai fost demult in orasul nostru, mai ales intr-un concert de o asemenea amploare.

Crispus, animatie cu foc, sambata si duminica, ora 22.45. Tinerii acestia inventivi au mai fost la festivalul medieval bistritean in 2007. I-am rechemat, pentru ca au noutati remarcabile.

Acest periplu prin programul Serbarilor Bistritei medievale nu a putut acoperi intreaga oferta de spectacole. Va invitam sa o descoperiti domniile-voastre, in Cetatea Medievala a Bistritei!


FLORIN SASARMAN,

Presed. Asociatiei Bistrita Medievala


vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro