Un grup de spanioli a vizitat judeţul nostru pentru de a afla cât mai multe despre meseriile tradiţionale. Toate activităţile desfăşurate fac parte din proiectul „Back to the Roots”, iar printre locurile vizitate se numără şi o stână din Parva. Spaniolii au învăţat cum se prelucrează laptele şi cum se face caşul de oaie.
Grupul de vizitatori face parte din organizaţia spaniolă „Las nicias del tul” din Granada. Participanţii au vizitat în Bistriţa-Năsăud muzeul etnografic „Gheorghe Nechiti” din Feldru, o livadă tradiţională din Maieru, casa meşterului popular Virginia Linul din Salva şi o stână din Parva.
La stână, spaniolii au învăţat cum pregătesc ciobanii caşul de oaie dar au discutat cu partenerii români şi despre asemănările şi diferenţele dintre cultura spaniolă şi cea românească.
Oaspeţii au fost serviţi cu mâncare tradiţională - miel la ceaun, balmoş şi brânză de oaie. Aceştia au făcut chiar şi o drumeţie prin munţii Rodnei pentru a putea admira frumuseţea şi peisajul de vis din această zonă.
Spaniolii au fost extrem de încântaţi de experienţa trăită şi de lucrurile descoperite, fiind cuceriţi de-a dreptul de obiceiurile locale.
Proiectul „Back to the Roots” are ca scop principal promovarea meseriilor tradiţionale ca modalitate de combatere a şomajului în rândul tinerilor. Bugetul acestui proiect este de 8.110 euro şi perioada de implementare este 03.06.2013 – 13.10.2013.