11 castele de o frumusețe aproape răpitoare au lăsat moștenire nobilii maghiari în Bistrița-Năsăud. Dintre acestea în starea cea mai bună se află castelul de la Arcalia, în timp ce castelele de la Posmuș și Comlod sunt la un pas de prăbușire, în ciuda titlului de „monument istoric” pe care-l au.
Castelul de la Comlod mi-a făcut cu ochiul de la 500 de metri depărtare, deși era „ascuns” după niște copaci. Nu este însoțit de nicio placă menită să-ți spună povestea lui, nu este protejat de niciun gard care să-i țină departe pe rău-voitori și nici nu pare să se bucure de atenția autorităților județene sau locale.
Clădirea, printre puținele din țară care ne mai arată frumusețea barocului transilvănean, nu mai are geamuri, ușile sunt șubrede, în interior se mai poate intra doar în 2-3 camere, la etaj nu se mai poate ajunge, iar una dintre încăperi s-a prăbușit pur și simplu cu tot cu acoperiș.
Nici locuitorii din Comlod nu prea au protejat clădirea, ba mai mult, au organizat chefuri în castelul ridicat la mijlocul anilor 1700, judecând după sticlele și dozele de bere găsite pe jos.
Pe fațada clădirii, două sculpturi în piatră, care reprezintă blazoanele celor două familii care au ridicat castelul încă ne mai sugerează faptul că această clădire cândva a fost locuită de nobili. Este vorba despre o sirenă cu un trandafir în mână, care este simbolul familiei Wesselenyi și o lebădă cu gâtul străpuns de o săgeată, blazonul familiei Daniel.
Castelul de la Comlod a fost construit în 1756 de către Istvan Wesselenyi de Hadad și de către soția sa Polixenia Daniel la Vargyas, însă în secolul al XIX-lea a ajuns în posesia familiei nobiliare Teleki, ce a deținut mai multe astfel de clădiri în întreaga Transilvanie.
În anul 1951, clădirea a fost naționalizată, iar momentan se află în posesia Consiliului Județean Bistrița-Năsăud
Dacă acum un secol castelul era înconjurat de o grădină impunătoare, astăzi doar câțiva copaci mai „păzesc” clădirea. Printre ei se numără unul parcă sculptat ce-ți atrage atenția din prima.
Anul trecut, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud anunța că o companie britanică specializată în restaurare și construire de clădiri istorice a trimis o scrisoare prin care-și manifesta intenția de a cumpăra sau concesiona Castelul Teleki din Comlod. Britanicii voiau să renoveze complet clădirea și să deschidă o școală de vară cu regim de internat pentru copiii cu handicap. Acest proiect nu s-a finalizat însă.